09:35 / 12.05.2022.

Autor: I.Z./HRT

"Nećemo stati dok svaka žena nema odgovarajuću skrb za žensko zdravlje"

"Ženama usluge legalnih zahvata nisu dostupni"

"Ženama usluge legalnih zahvata nisu dostupni"

Foto: HTV / HRT

U devet hrvatskih gradova danas se održava prosvjed pod nazivom "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!" u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Na Markovu trgu, ispred zgrade Sabora, jutros su organizatori prosvjeda održali izvanrednu konferenciju za novinare. 

- Znamo kakva je zdravstvena skrb u Hrvatskoj. Dosta nam je ovog zdravstvenog sustava koji ne želi, a nekad i ne može, pružiti zdravstvenu skrb svim građanima i građankama Hrvatske, poručili su organizatori.

Rekli su da će iskoristiti sve mehanizme i u hrvatskim i u međunarodnim institucijama kako bi ostvarili svoje zahtjeve. Dodali su kako će tražiti da se njihovi zahtjevi ispune u dogledno vrijeme.

Naglasili su da ovaj put ne smiju stati dok svaka žena nema odgovarajuću skrb za žensko zdravlje. 

Lana Bobić iz Platforme za reproduktivnu pravdu osvrnula se na jučerašnji izjavu ministra Vilija Beroša, naglasivši da je to bila potvrda da se Čavajdi umjesto zdravstvene zaštite, već tjednima pružala institucionalna tortura.

Iz udruge Roda Branka Mrzić Jagatić kazala je da će na današnjem prosvjedu pročitati pismo koje je Čavajda uputila svima, te će ponoviti svoje zahtjeve premijer Andreju Plenkoviću i ministru Berošu.

- Zahtijevamo prekid trudnoće koji je dostupan Mireli Čavajdi i svim ženama u Hrvatskoj, da se donesu hitno smjernice i protokoli koji ženama jamče legalan, dostupan i siguran prekid trudnoće, tražimo da se utvrde kapaciteti, i zdravstvenih radnika i ustanova za provođenje postupka prekida trudnoće, tražimo da se napravi registar onih liječnika koji imaju priziv savjesti, kazala je Mrzić Jagatić.

Organizatori su istaknuli kako Hrvatska nema vlast koja je spremna provoditi postojeći zakon, koja je kompetentna i ima hrabrosti provoditi postojeći zakon.

- Ženama usluge legalnih zahvata nisu dostupni, poručili su.

- Nema smisla prozivati one koji rade svoj posao, one koji svakoj ženi u ovoj državi omogućavaju pristup zdravstvenoj skrbi. Treba prozivati one koji svoj posao ne rade. Koliko posto liječnika u Hrvatskoj ima priziv savjesti, to je na njima, ali sto posto žena u Hrvatskoj ima pravo ostvariti zdravstvenu skrb, dodali su organizatori današnjeg prosvjeda. 

Rekli su kako se u ime udruge javilo mnogo žena koje su doživjele različite oblike ginekološkog nasilja.

- Radi se o određenom broju ginekologa koji ne žele prihvatiti suvremene dosege u medicini i koji ne žele prihvatiti da je zdravlje pacijentica na prvom mjestu, naglasili su.

Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna izvijestio je da su u subotu popodne pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za osiguravanje zdravstvene skrbi Čavajdi te da su u 48 sati prikupili nešto više od 220.000 kuna do 1500 građana i 16 tvrtki.

Prosvjed s početkom u 18 sati najavljen je u Zagrebu na Trgu bana Jelačića te u isto vrijeme u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli. Prosvjednu akciju organiziraju udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke te Platforma za reproduktivnu pravdu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!