Nedavno otvoreni OHPB Split radi punom parom

08.08.2023.

19:59

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/HRT/A.S.

Nedavno otvoreni Hitni objedinjeni bolnički prijam KBC Split radi punom parom. Svakodnevni pritisak je golem, samo u srpnju ta služba obradila je 8 700 pacijenata. 

Uzroci dolaska različiti, od prometnih nesreća, utapanja, srčanih zastoja do posjeklina. Cilj je sve zbrinuti u što kraćem roku.

Na OHPB uvijek je utrka s vremenom.

- Nema veće zahvale od ovoga za nas je to pohvala, a osmijeh liječi sve, trudimo se, kazala je Ana Vukman,med. tehcn./OHBP KBC Split.

Prilikom slijetanja helikoptera sa Šolte, trijaža je prvi korak.

- Možemo po boji kože pacijenta procijenit o čemu se radi, istaknula je Ivona Jarkunica, bacc. med. techn./OHBP KBC Split.

- Zna to biti dosta nepredvidivo u neko doba dan od 13 do 22 je poprilična gužva, a nekad i po cijelu noć, objasnila je Ana Šoljan, bacc. med. techn./glavna sestra internog odjela OHBP KBC Split.

- Ja vam mogu reći da je meni lijepo raditi na hitnoj. To je žrtva i neprospavana noći i moraš biti spremni u bilo koje doba dana, kazala je Luciana Tomić, dr. med./specijalizantica endokrinologije i interne, KBC Split.

Smjenu pokriva 40 stručnjaka

Jednu smjenu pokriva 40 vrsnih stručnjaka.I nema puno predaha,a za većinu ni godišnjeg odmora.Treba sezonu izgurati.

- Dobili smo puno i u pravo vrijeme, u ljetnim mjesecima, na 2 700 kvadrata, rekao je Josip Krnić, dr. med./pročelnik HOBP-a, KBC Split.

- Prodisali smo, jesmo, ali ljeto donosi svoje probleme. Mogu vam reći da dnevno odradimo 350 pacijenata i još 50 njih primimo na bolničko liječenje, rekla je Milka Barbarić, bacc. med. techn./glavna sestra OHBP KBC Split.

- KBC Split na svim prijemima ima preko 500 pacijenta a OHBP i 350, to je veliki posao za sve njih, istaknuo je prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

- Ima dosta posla ljudi stalno dolaze s različitim dijagnozama, kazala je Ana Radan, bacc. med. techn./glavna sestra odjela kirurgije, OHBP KBC Split.

- Kad te povuče taj hitni dio sve ostalo je monotono, ali to je služba koja se voli ili ne voli, poručila je Barbarić.

Vole i naprave dobre kilometre u svojim smjenama. Nervoze i praznog hoda nema iza ovih vrata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!