15:07 / 24.04.2020.

Autor: B.A./HRT

Nedjeljom će raditi samo kiosci, pekarnice i trgovine na benzinskim postajama

-

-

Foto: - / -

Među ostalim omogućava se i prodaja meda, pčelinjih proizvoda i konzumnih jaja na klupama na tržnicama
Potpredsjednik Vlade Davor Božinović danas je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite iznio detalje o prvoj fazi popuštanja zaštitnih mjera koja kreće u ponedjeljak.

Konferenciju smo kao i dosad prenosili na Facebook-stranici HRT Vijesti.Koronavirus u Hrvatskoj - najnovije informacije

Radno vrijeme trgovina tako se vraća na ono prije proglašenja epidemije - uz nekoliko iznimki. Trgovine koje imaju radno vrijeme dulje od 10 sati moraju raditi dvokratno, uz najmanje jedan sat pauze za dezinfekciju i čišćenje. Nedjeljom i blagdanima radit će samo kiosci, pekarnice, trgovine kruhom i pekarskim proizvodima te trgovine na benzinskim postajama.

Božinović je rekao da će u trgovačkim centrima i dalje raditi dućani koji su i dosad prodavali prehrambenu i higijensku robu.

Radit će uslužne djelatnosti poput postolara, krojača i turističkih agencija, ali zasad ne one koje ostvaruju bliski kontakt s klijentima.

Među ostalim omogućava se i prodaja meda, pčelinjih proizvoda i konzumnih jaja na klupama na tržnicama.

Vjerska okupljanja omogućuju se od 2. svibnja. Među ostalim uvodi se javni gradski i prigradski prijevoz.

- Sve ovo se omogućava uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera, ali i posebnih mjera i uputa za pojedinu djelatnost ili aktivnost koje će biti objavljene i na stranicama HZJZ-a, ali i Stožera civilne zaštite, rekao je Božinović.

Govoreći o mogućnosti dopuštanja prodaje tekstila ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da dosad nije zabilježen prijenos koronavirusne infekcije putem tekstila. Epidemiološka struka je odlučila da će postaviti određene preporuke i ograničenja - da se gdje god je to moguće roba ne isprobava na licu mjesta, nego da se kupi veličina koja odgovara ili da se nosi zapakirana kući pa da se, ako ne odgovara, može u određenom roku vratiti natrag.

- To se posebno odnosi na one vrste tekstila koje se oblače preko glave jer je tu rizik da se ostave kapljice s koronavirusom na takvom objektu isprobavanja najveći, rekao je Capak.

Kako virus ne može dugo preživjeti izvan žive stanice, preporuka je da se roba koja je isprobana ili se vrati nakon što je kod kuće isprobana stavi na pet dana u za to posebno predviđen prostor gdje se očekuje da će u tih pet dana, ako je i bilo virusa, taj virus uginuti, dodao je Capak.

Capak je rekao da će mjere biti objavljene vrlo brzo nakon konferencije.

Što se autoškola tiče, to će se pitanje razmotriti, rekao je Božinović, dodavši da se za to i druge stvari može donijeti posebna odluka.

Capak je rekao da su razgovarali i o rekreacijskom sportu i teretanama, ali da je jedan od jako bitnih elemenata popuštanja mjera faznost - da se ne dopusti odjednom sve, odnosno previše toga.

- Zasad smo se odlučili za vrhunski sport, rekao je Capak. Ako sve bude povoljno, i rekreacijski sport i teretane će doći na red, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!