13:19 / 17.11.2019.

Autor: Nedjeljom u 2/IMS/HRT

Nedjeljom u 2: Dario Hrebak

-

-

Foto: - / -

Gost emisije Nedjeljom u 2 bio je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.
Gost emisije Nedjeljom u 2 bio je novi predsjednik HSLS-a Dario Hrebak. Bjelovarski je gradonačelnik na izbornom saboru pobijedio jedinog protukandidata Žarka Katića.

Nakon 10 godina Darinko Kosor otišao je s čelnog mjesta, a stranka koja je član vladajuće koalicije i ima jednog saborskog zastupnika izabrala je kompletno novo vodstvo.

Bila je to prva demokratska stranka u Hrvatskoj, osnovana još u komunizmu, 20. svibnja 1989. osnovan je Hrvatski socijalno-liberalni savez. Godine 1990. je za predsjednika izabran Dražen Budiša, zatim je kratko tu dužnost obnašao Vlado Gotovac pa ponovno Dražen Budiša.

Na prvim izborima HDZ je bio jači. I tako dugi niz godina. No HSLS je tada bio ozbiljna oporbena stranka, štoviše najjača opozicija u devedesetima. Godine 1997. dolazi do raskola stranke. Budiša od Gotovca traži ključeve stranačkih prostorija.

Gotovac osniva Liberalnu stranku, a HSLS ponovno preuzima Dražen Budiša. U koaliciji s SDP-om HSLS je 3. siječnja 2000. pobijedio na izborima i zajedno s još četiri stranke formirao vladu.

Od 2009. stranku vodi Darinko Kosor. HSLS je godinama na vlasti, odnosno u vladajućoj koaliciji s HDZ-om u vrijeme Sanadera, Karamarka i Plenkovića.

Nakon deset godina, u subotu je s čela stranke otišao Darinko Kosor. Izabran je Dario Hrebak.

Hrebak dolazi iz Bjelovara. Ondje je rođen i išao u školu. Diplomirao je na višoj policijskoj školi.

- U MUP-u sam prošao sve, od ophodnje u odori, što mi je bilo najljepši dio, zatim bio sam inspektor za cestovni promet, poslije sam radio u ravnateljstvu, zatim sam radio u uredu za azil, govori Hrebak.

Tada se moglo raditi u MUP-u i biti u stranci pa je 2005. ušao u HSLS.

Prvo je, kaže, bio predsjednik mjesnog odbora Gudovac, pa gradski vijećnik, pa županijski vijećnik, pa predsjednik mladih liberala, pa najmlađi član predsjedništva s 26 godina, nakon toga potpredsjednik stranke, saborski zastupnik i državni tajnik.

I HDZ i SDP pobijedio je na posljednjim lokalnim izborima i postao gradonačelnik Bjelovara. Ponosi se rezultatima digitalizacije. Zahvaljujući njoj, kaže, može vidjeti zašto se na nekom predmetu radi tjedan dana, dok se na nekom drugom radi tri tjedna. Kaže da su završili ili rade na digitalizaciji 80 procesa u gradskoj upravi.

Široj javnosti postao je poznat zahvaljujući projektu Transparentnost.hr.

- Na tražilici možete pronaći račun za svaki ručak ili bilo koji drugi trošak zaposlenika gradske uprave, objašnjava. Dosad je bilo 45 000 upita. Riječ koju su ljudi najviše upisivali: "janjetina". Vidi se, kaže Hrebak, sve - gdje je bio, što je radio i kolika mu je plaća.

Nenad Nekvapil, SDP-ov gradski vijećnik iz Bjelovara u prilogu emitiranom u Nedjeljom u 2 kaže kako Hrebak ima dobre ideje i dobar PR, "ali nema suradnike koji to mogu provesti".

- Naš gradonačelnik ima jako velike ambicije, i ne sumnjam da on sebe jednog dana vidi na mjestu hrvatskog premijera, dodaje Igor Kokoruš, urednik portala Bjelovarac.hr.

Hrebak objašnjava da je obnovio sve vrtiće i neke škole s pomoću europskih fondova, dok IT tvrtkama grad daje besplatan prostor i ne plaćaju režijske troškove. Vruć krumpir trenutačno je izgradnja novog stadiona.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja. Posjetite i Facebook stranicu emisije.


-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!