Radobuljac u NU2: Entuzijasti su najbolji dio sustava koji je spor, trom i neučinkovit

23.10.2022.

14:07

Autor: Nedjeljom u dva/IMS/I.Z./HRT/Hina

Profesorica iz Vukovara Lilijana Radobuljac

Profesorica iz Vukovara Lilijana Radobuljac

Foto: Nedjeljom u dva / HRT

Profesorica iz Vukovara Lilijana Radobuljac otvoreno se suprotstavlja političarima i njihovim nelogičnim odlukama. O tome što to ne valja u hrvatskom školstvu, koja su rješenja i kako Vukovar učiniti poželjnim mjestom za život, govorila je u emisiji Nedjeljom u dva.

- Ja sam stalno u pubertetu. Kada mi dođu djeca u prvi razred, oni imaju samo nekoliko mjeseci između osmog razreda i prvog. To nije vremenski period koji je odlučujući. U prvom su razredu mali i tek počinju sazrijevati, rekla je. 

- Radim u strukovnoj školi i ljuta sam što učenici strukovnih škola nisu ambiciozni, naglasila je.

Radobuljac kaže da nikada u njezinom radnom stažu niti jedan učenik nije pitao zašto je dobio jedinicu, ali ni jedan roditelj nije pitao zašto se to dogodilo.

Osvrnula se na slučaj predsjednikove žene

- Interesira me je li ravnateljica odgovorila gospođi Milanović i zašto nismo vidjeli taj mail. Drugo što me interesira je to da predmetna nastavnica ne može promijeniti ocjenu, to može učiniti administrator e-dnevnika. Treće, je li gospođa Milanović ikada bila na konzultacijama kod predmetne profesorice, pitala se Radobuljac.

Radobuljac zanima zašto se nije postavilo pitanje latinskog jezika za učenika koji je dobio poklonjenu ocjenu i zašto za to ne postoje iste sankcije.

Rekla je kako po položaju ramena kod učenika može prepoznati ljutnju, površnost, zaljubljenost, te je li netko prema njemu bio okrutan.

- Pravilnik o pedagoškim mjerama je mrtvo slovo na papiru i ako se ima netko tko učestalo krši kućni red škole on jednim dijelom traži pomoć, ali ako je on ne prima mi imamo veliki problem, naglašava.

- U vršnjačkom nasilju kažu da je prva stvar da se moraju rastaviti sukobljene strane. Pitam se što ću ja. Mi stalno vapimo za pomoći. U mojoj školi od 1998. od suradnika u nastavi radi samo pedagog, naglašava.

 Radobuljac kaže da djecu ocjene razlikuju u znanju, ali da je empatija ono što ih čini ljudima.

- Onda kada sam se razboljela počela sam dobivati od učenika ogromnu količinu ljubavi, govori te se pita čime je to zaslužila, ali i odgovara da je sigurno nešto i njima dala.

Entuzijasti najbolji u sustavu

Na pitanje što ne valja u našem školstvu, Radobuljac je rekla da će prvo reći ono što je dobro, a to su entuzijasti. Kako kaže, sustav je spor, trom i neučinkovit te dovoljan sam sebi.

- 29 godina radim i promijenilo se 13 ministara. Kada bi se to podijelilo, dobilo bi se da je svaki ministar bio dvije godine i dva mjeseca na funkciji. Za to vrijeme u sustavu obrazovanja možete položiti državni ispit. Svi koji dođu na mjesto ministra misle da od njih kreće sve i svi kreću iz početka, rekla je.

Ističe da je najmanje važno obrazovanje u cijeloj državi.

Pozdravila je odluku Vlade koja osigurava osnovnoškolcima jedan obrok dnevno. Kako kaže, ta inicijativa nije došla od Vlade, već od 4 profesorice.

- Upotrijebite ljude i iskoristite ih, poručila je.

- Shvatila sam da sve stranke djeluju na temelju čopora. Imate vojsku koja sluša i to je to. Stranke ne trebaju ljude koji misle, istaknula je.

Talk-show Aleksandra Stankovića, osim na Prvom programu HTV-a, možete pratite i preko Facebook stranice emisije Nedjeljom u 2, multimedijske usluge HRTi, a u videoteci platforme i na našem YouTube kanalu dostupne su emitirane emisije.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!