Nedjeljom u 2: Saša Antić

27.12.2020.

13:54

Autor: Nedjeljom u 2/HRT

default error photo
Antić kaže da voli tradicionalnu muziku, od nje je, kaže, sve krenulo. Voli Štulića, poštuje ga, a "Filigranski pločnici" su mu najdraži album.
U posljednjoj ovogodišnjoj emisiji "Nedjeljom u 2", urednika i voditelja Aleksandra Stankovića, gostovao je Saša Antić iz TBF-a. Umjesto uvodnih riječi, zapjevali su.Antić kaže da voli tradicionalnu muziku, od nje je, kaže, sve krenulo. Voli Štulića, poštuje ga, a "Filigranski pločnici" su mu najdraži album. Ispričao je kako mu je majka kupila taj album, ali mu na prvu nije "sjeo", tada je više slušao Balaševića i Riblju čorbu, u 30.-ima mu je tek sjeo taj album.

Od Balaševića voli sve albume. Za pjesmu "Od*eb je lansiran" kaže da je spontano napisana, ali Balaševićev "Namćor" ga je inspirirao da je napiše.

Borilački sportovi - kultura duha i tijela

Govorio je o borilačkim sportovima, kaže da su to, u biti, vještine obrane. Trenirao je taekwondo, govorio je o važnosti meditativnog elementa.

- To je kultura duha i tijela, ne idem okolo i ne tučem ljude, rekao je.

Ima dvojicu sinova, još nisu razgovarali o tučnjavama. Smatra da je svijest o naselju danas mnogo veća, prije je, dodaje, sve bilo puno drugačije.

- U srednjoj školi toga ima više, dodao je.

Glazba je prevagnula

Antić je izdao samostalan album, rekao je da je i 2007. izdao album pod pseudonimom.

- Skupe se neke pjesme koje stoje sa strane, ne legnu bendu, a meni su jako drage i želim ih završiti, rekao je.

Glazbom se bavi od studentskih dana, studirao je sociologiju i filozofiju, a kada se trebalo odlučiti čime će se baviti, glazba je prevagnula.

Pandemijska 2020.

Osvrnuo se na pandemijsku 2020., smatra da,  s obzirom na to da je pandemija pogodila cijeli svijet, sve drugo je palo u drugi plan. Svi se zajedno, cijelo čovječanstvo bori protiv virusa, planetarna solidarnost je nešto što mu daje optimizam.

O ZAMP-u i zaradi

Antić smatra da treba povećati honorare glazbenicima koji nisu autori, ali su snimali i pjevali pjesme. Rekao je da ide nacrt zakona prema kojem će izvođači biti potpuno izostavljeni, dodaje da to nije fer. Za klupsku scenu kaže da treba biti financirana javnim novcem.

- Klupska scena i glazba su kulturno dobro, to nije isključivo zabava, rekao je.

Dodao je kako je to kreativna umjetnost.

O "kafanskim pjesmama"

Komentirao je najgledanije glazbene spotove u Hrvatskoj na YouTubeu.

- Samo "kafana", rekao je.

Dodao je kako imamo novu generaciju koja ne ide u klubove, a folk se danas spojio s repom. Osvrnuo se na Thompsonove pjesme, rekao je da ako se odvoje lik i djelo, ima mnogo pjesama koje su mu emotivne. Za Thompsona kaže da je simbol nečega što ne može probaviti ni tolerirati.

- Kada si nacionalist, to na neki način isključuje demokraciju, a demokracija prihvaća sve jednako (...) Nije isto biti nacionalist i domoljub, rekao je.

O društvenim mrežama, raspoloženju

Nije aktivan na društvenim mrežama, imao je pokušaja, otvorio je i Facebook profil, ali mu je oduzimalo previše vremena. Imao je svoje navike, svoju rutinu, a počeo se gubiti otvarajući i čitajući sve linkove.

Antić kaže da je po prirodi optimist, ali ima melankolična razdoblja. Također, svakodnevno radi na svom raspoloženju i vedrini.

- Lako je potonut kod nas, dodaje.

Smatra da u društvu treba raditi na nekim elementarnim stvarima - većoj toleranciji, demokraciji, poštovanju drugih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!