14:20 / 18.02.2018.

Autor: HRT

Nedjeljom u dva: U čemu je tajna njihova uspjeha

-

-

Foto: - / -

Aleksandar Stanković ugostio je načelnika općine Plitvička jezera Antu Kovača, gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić i vrbovečkog gradonačelnika Denisa Kralja.
Relativno nepoznati čelnici koji uspješno upravljaju lokalnim sredinama, tema je emisije Nedjeljom u dva. Aleksandar Stanković ugostio je načelnika općine Plitvička jezera Antu Kovača, gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić i vrbovečkoga gradonačelnika Denisa Kralja.

Ante Kovač
je izbore dobio uz program: stop općini koja se pretvorila u bankomat za pet obitelji, stop vlasti koja slijepo sluša velikoga gazdu u Gospiću, stop općini interesnih skupina u kojoj uvijek isti sklapaju poslove i zapošljavaju vlastitu djecu, dok se drugi odseljavaju, dvostrukim kriterijima, netransparentnosti, sumnjivom tijeku novca i sumnjivim natječajima.

Bivši načelnik, HDZ-ov Boris Luketić, proziva ga za zapošljavanje mimo javnog natječaja - direktora komunalca i još dvije osobe. Luketić podsjeća i na obećanje da će prodati službena vozila i dati novac za stipendije - to još nije napravljeno.

U emisiji je Kovač odgovorio na te optužbe, kao i na one da je bespravno sagradio bazen i dio kuće. Kaže da je problem u tome što procedura za dobivanje dozvola predugo traje. Za sve što sam napravio spreman sam snositi posljedice, dodao je.

Istaknuo je kako mu je najveći projekt u općini kanalizacija i odvod. Ostaju im još dva mjeseca za apliciranje za europske fondove. Uspije li im, bit će blizu jednom od najvažnijih projekata u Hrvatskoj, rekao je Kovač.

Pohvalio je kako u Plenkovićevoj Vladi postoje ljudi koji su odlučili riješiti probleme Plitvičkih jezera.  Na pitanje kakvi su međunacionalni odnosi u njegovu kraju, Kovač je rekao kako mu je preko glave hrvatsko-srpskih odnosa, dječjih bolesti i svađa. U njih možete ući s najboljim namjerama, no nudeći rješenja, uvaljujete se sve dublje u njihovo blato, rekao je Kovač. Rješenje vidi u micanju političara i njihovih isprika. Pomirbu treba prepustiti trgovcima i biznismenima, jer jedino kapital nema nacionalnost, rekao je Kovač.

Pleternica je prošle godine povukla rekordnih 236 milijuna kuna za europske projekte. Rasla je i zaposlenost, čak i broj obrta. Ambicioznoj HDZ-ovki Antoniji Jozić, gradonačelnici Pleternice, majci četvero djece i studentici ekonomije, ovo je drugi gradonačelnički mandat. Stranka kojoj je vjerna od najmlađih dana, vlada ovdje bez prekida. A po toj se, stranačkoj liniji, tvrdi pleternička oporba, u gradu dijele i poslovi i zemljište. Perspektivu su im, kažu, zamaglili razni mutni poslovi. Gradonačelnica na to odgovara kako je državna revizija za 2016. Gradu dala bezuvjetan nalaz. U emisiji govori o perspektivama i planovima Pleternice. 

Vrbovec, miran gradić blizu Zagreba. 15-ak tisuća stanovnika. Nakon što je 12 godina na vlasti bio HDZ, na prošlim izborima pobjeđuje SDP-ovac Denis Kralj. Povećava naknadu za novorođenčad, uvodi besplatan vrtić za treće dijete, sufinancira udžbenike. Uvodi potpore poduzetnicima i djelomično oslobađanje od plaćanja komunalne naknade. I nakon tog prvog zamaha entuzijazam uglavnom splasne. Sa zida u uredu maknuo je slike te polijepio planove poslovnih zona. Tvrdi da ima plan, ali ne želi otkrivati taktiku.

Na drugom zidu uspomena s bivšeg radnog mjesta - Radija Antene. Emisije s Barbarom zamijenio je svakodnevnim razgovorima s Hidroelektrom. Radovi na nadvožnjaku i drugom kolosijeku pruge do Vrbovca poprilično kasne. Pred blagdan Svih svetih bili su spremni i na prosvjed. Planirali su blokirati željeznički promet kako bi upozorili na probleme, ali su shvatili da će odgovarati vozači kamiona. No uspjeli su i prilaz groblju je uređen, nadvožnjak je završen. I onda je opet sve stalo. Gospodin Vinko čuva gradilište, ali, u strahu za posao, ne bi o problemima pred kamerom. No Kralj dobro zna da je Hidroelektra u financijskim teškoćama. Ovaj se problem zasad čini nerješiv, ali zato ponosno pokazuje dvoranu za koju je uspio reprogramirati kredit i tako gradu dosta uštedjeti. U dvorani prvenstvo u futsalu i sudac u prolazu dodaje još jedan plus. Nakon 11 godina više nema šikare oko njegove kuće. A građani sada mogu i u kino. Ravnateljica, bivša kolegica s Radija Sljeme, odlučila se vratiti u rodni grad i pomoći da postane ugodno mjesto za život.

Što mu želi poručiti, htjeli smo doznati i od njegova političkog protivnika, ali HDZ-ov protukandidat Fašaić nikako nije htio pred kameru. Kaže, prekratko je Kralj gradonačelnik i ne može još nikakve ocjene iznositi. Ipak, u predizbornoj kampanji oštro ga je napadao.

I strast za kvizovima sada je u drugom planu. Ako vam je odnekud poznat, a niste iz Vrbovca, gledali ste ga u 'Milijunašu', '1 protiv 100', 'Sve u 7' i u duelu s legendarnim Mirkom Miočićem. Kaže da se u posljednjem nastupu u Potjeri zbunio i ispao. Hoće li ga zbuniti problemi koje donosi gradonačelnička dužnost, tek će se vidjeti. Još vjeruje da se sve može mijenjati na bolje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!