HULL: Nedostaje intravenskog imunoglobina za liječenje leukemije

03.02.2022.

16:44

Autor: Hina/HRT

Intravenski imunoglobulin

Intravenski imunoglobulin

Foto: Ilustracija / Shutterstock

 Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) izvijestila je o nedostatku intravenskog imunoglobulina (IVlg) u bolnicama, pripravka potrebnog za liječenje leukemija i limfoma te drugih rijetkih bolesti.


- Mnogi bolesnici s leukemijama i limfomima imaju, zbog bolesti i liječenja, manjak vlastitih imunoglobulina i česte infekcije. Njima redovito davanje IVIg smanjuje rizik pojave infekcija, potrebe za prijemom u bolnicu i primjenom antibiotika pa i smrti od infekcije, navodi predsjednik udruge Dražen Vincek.


IVIg se ne proizvodi u Hrvatskoj


Pripravak se dobiva iz plazme, tekućeg dijela krvi, dobrovoljnih darivatelja. Budući da je za pripremu lijeka potrebno prikupiti i obraditi plazmu velikog broja darivatelja, IVIg se ne proizvodi u Hrvatskoj, već se do sada ta plazma izvozila ovlaštenim farmaceutskim tvrtkama koje su iz nje proizvele IVIg i prodavale ga Hrvatskoj pod povoljnim uvjetima.


- Zbog pandemije COVID-19 povećana je potrošnja IVIg, s druge strane smanjen je broj dobrovoljnih darivatelja krvi, što je dovelo do nestašice ovih pripravaka u Europi tako da bolesnici s leukemijama i limfomima više nisu u mogućnosti primati nadomjesnu terapiju, navode iz udruge.


Apel HULL-a: Odluku donijeti što prije!


Kažu i kako u Imunološkom zavodu od kraja prošle godine postoje zalihe plazme koja bi se mogla izvesti radi proizvodnje IVIg, ali Ministarstvo zdravstva za to nije izdalo odobrenje. Završen je i natječaj za izvoz plazme, no odluka još nije donesena.


- Treba imati na umu da proces proizvodnje IVIg traje oko šest tjedana i da će, u slučaju da se plazma izveze ovih dana, IVIg našim bolesnicima biti dostupni tek sredinom ožujka. Ako se odluka o izvozu bude dulje odlagala, razdoblje u kojem će naši bolesnici biti izloženi povećanom riziku za njih ne samo neugodnih, već i po život opasnih infekcija, bit će i dulje pa stoga HULL apelira na nadležna tijela da se odluka što prije donese i plazma izveze, navodi se u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!