Ispraznile su se zalihe krvi u riječkom KBC-u

12:41 / 16.12.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Poziv na darivanje krvi

Poziv na darivanje krvi

Foto: Rybalchenko Nadezhda / SHUTTERSTOCK

Ispraznile su se zalihe krvi u riječkom KBC-u pa su iz te bolnice uputili apel dobrovoljnim darivateljima. Poručuju da se i tijekom darivanja krvi strogo poštuju sve epidemiološke mjere, a darivatelji ne trebaju imati COVID potvrdu. Posebno je kritično sa zalihama krvnih grupa 0 pozitivna i A pozitivna.


- U ovom trenutku za sve tri županije imamo svega 40-ak 0 pozitivnih doza krvne grupe. To znači da ako se dogodi bilo kakvo stanje, recimo teška prometna nesreća jednog autobusa gdje je više pacijenata koji su 0 pozitivni, mi to ne bismo mogli pokriti, rekla je Sanja Balen, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka.

U ponedjeljak je iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu upućen poziv darivateljima krvi i onima koji će to postati da se u što većem broju odazovu i daruju nezamjenjiv lijek bolesnicima. Poziv se posebno odnosi na nositelje krvne grupe nula. Istaknuto je da se odaziv ljudi na darivanje krvi znatno smanjio u pandemiji.

 Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Petrova 3, Zagreb, radi radnim danom od 7.30 do 19, a subotom od 7.30 do 15 sati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!