16:32 / 11.12.2018.

Autor: P.P./M.M./HRT

Nedostatak domova za stare i nemoćne u Šibensko-kninskoj županiji

-

-

Foto: - / -

Na listama čekanja u domovima za stare i nemoćne u Šibensko-kninskoj županiji i do tri je puta više osoba nego što imaju kapaciteta.
Na listama čekanja u domovima za stare i nemoćne u Šibensko-kninskoj županiji i do tri je puta više osoba nego što imaju kapaciteta. Primjerice, na Cvjetni dom u Šibeniku čeka 900, a dom može primiti 314 osoba. Na mjesto u manjim i privatnim domovima, premda su skuplji od javnih - također se čeka više od pola godine.

Cvjetni dom u Šibeniku mnogima je najjeftiniji i najdraži izbor. Ovisno o vrsti usluge, cijena je od 2600 do 3800 kuna. Unutar toga dobiju sve što im treba.

"Ima, srićo, četiri godine da sam došla. Ovdje mi je fino i dobro. Ne može biti bolje nego što jest. Svi su mi dobri, šef mi je dobar, kuharice i konobarice", kaže Kata Bulat, korisnica Cvjetnog doma Šibenik.

Kada je riječ o nepokretnim i dementnim osobama, liste su mnogo duže. Pa će Cvjetni dom proširiti kapacitet za još 12 kreveta. Što je nedovoljno jer je jasno da treba i novih domova.

Uz Knin i Oklaj koji primaju 160 osoba, Šibensko-kninska županija ima još pet manjih domova s dvadesetak kreveta. I ondje se čeka najmanje pola godine.

Prema Eurostatovu istraživanju, Šibensko-kninska županija, nakon Ličko-senjske, ima najstarije stanovništvo. Prosjek 47 godina, što govori da je krajnje vrijeme za planiranje novih domova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!