Nedostaju medicinska pomagala, traži se hitno rješenje

18.01.2023.

19:46

Autor: Ruža Ištuk/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Petra čeka nova kolica, a nema ni aspiratora

Petra čeka nova kolica, a nema ni aspiratora

Foto: Dnevnik / HRT

Prije mjesec dana HUP-ova koordinacija medicinskih proizvoda upozorila je da je posljedica neprestanog snižavanja cijena nedostatak 300 ortopedskih pomagala i proizvoda za više od 200.000 pacijenata. Jučer ih je nedostajalo 630 i problem je svakim danom sve veći, i za djecu i za odrasle. Od HZZO-a i Ministarstva pacijenti i isporučitelji traže hitno rješenje.

Šesnaestogodišnja Petra Anđela boluje od Dravet sindroma, i uz brojne epileptične napadaje i sve teškoće koje je bolest donijela, čeka nova kolica, a nema ni aspiratora.

- Sada smo trenutno bez kolica jer njena kolica su se razbila, zapravo taj naslon, imamo pravo na novo, tu ništa nije sporno, ostvarili smo to pravo - međutim, kolica u Hrvatskoj nema, naglasila je Irena Bibić, predsjednica udruge Dravet sindrom Hrvatska.

Nema ni ortoza, proteza, obloga, štaka, hodalica - nedostaje 630 medicinskih proizvoda i pomagala. Iz HUP-a od HZZO-a traže hitne promjene.

- Želimo povećanje cijena i želimo da korisnici imaju dostupnost pomagala. Drugi korak je da idemo u izradu novog pravilnika. Nadamo se da ćemo biti sugovornici i partneri u toj izradi s HZZO-om i Ministarstvom, rekao je Slobodan Brezak, HUP-Koordinacija medicinskih proizvoda.

U posljednjih tjedan dana u HZZO-u su, kažu, zaprimili više od 500 zahtjeva za povećanjem cijena raznih pomagala od dobavljača i distributera.

Od onih koji su zahtjeve temeljili na povećanju nabavne cijene, kao što je predviđeno pravilnikom, ali i do onih koji su kao razloge za povećanjem cijena pomagali navodili inflaciju, troškove poslovanja u RH itd. Zahtjevi su u obradi, mora ih razmotriti povjerenstvo za pomagala i dati svoje mišljenje na dostavljene prijedloge, priopćili su iz HZZO-a.

Problem je i što su postojeća pomagala poput proteza i invalidskih kolica zastarjela i ispod standarda Europske unije.

- Češka plaća za proteze do nekih 50 000 eura, Slovenija 32, kod nas je kao što sam rekao nekakav maksimum do 4 do 4000 eura, rekao je Marko Husić, dopredsjednik Koordinacije za medicinske proizvode HUP-a.

Zajednica udruga amputiranih već 10 godina od odgovornih traži suvremena ortopedska pomagala na listi HZZO-a, no neuspješno.

- Ona su ispod razine ljudskog dostojanstva i ona ljudima ne omogućavaju da žive dostojanstven život i da žive život punim kapacitetima. Ali, ona koja su najbolja među tim lošim neće biti zbog ove odluke dostupna osobama s amputacijom pa čak i djeci, naglasila je Ana Sršen, predsjednica~Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Zdravlje, kažu, ne bi smjelo imati cijenu, jer su radna nesposobnost, bolovanja i socijalni slučajevi za državu znatno skuplji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!