Nedostatak pedijatara, sve veći problem u Hrvatskoj

01.03.2023.

20:10

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Nedostatak pedijatara u Hrvatskoj

Nedostatak pedijatara u Hrvatskoj

Foto: HTV / HRT

Nedostatak pedijatara postaje sve veći problem u cijeloj zemlji. Oni koji rade trenutačno imaju prosječno oko 200 pacijenata više nego što je predviđeno pravilnikom HZZO-a, a i mnogi od njih već su blizu mirovine. Iz Bjelovarsko-bilogorske županije upozoravaju da je na njihovu području stanje alarmantno. Primjerice, u Čazmi pedijatra nema već dvije godine, a na natječaj se ne javlja - nitko.

Nakon što završi posao u ambulanti obiteljske medicine, doktorica Donatov Volf utorkom i petkom četiri sata radi u pedijatrijskoj ambulanti u Čazmi.

- Liječnici iz Doma zdravlja Bjelovar, dvije liječnice i dva liječnika iz Opće bolnice Bjelovar. To nije dugoročno rješenje, ali mora biti, naglasila je Olga Donatov Volf, dr.med., spec.obiteljske medicine, Dom zdravlja Čazma.

Roditelji već dvije godine čekaju pedijatra. Svaki dan drugi liječnik, i to na četiri sata - nije ono što žele.  

- Moraš ponovno pričati doktoru što je pa on daje svoju dijagnozu i tako smo s njim išli tjedan dana doktoru dok nakon tjedan i pol nije dobio antibiotik, govori Mihaela Mađarić iz Čazme. 

Doktorica Vukić jedna je od liječnica iz bjelovarskog Doma zdravlja koja odlazi u Čazmu, ali i Križevce. Raditi na tri mjesta nakon 40 godina staža nije lako. 

- Taj posao volim. Ne bih nikad to mogla da nema ljubavi prema djeci i da volim taj rad, a to je sigurno nešto što vam daje snage, istaknula je Vesna Vukić, dr.med., spec.pedijatrije,  Dom zdravlja Bjelovar.

Iako bi ove godine mogla u mirovinu, ostat će još dvije. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 3 su tima iz privatne prakse, a 5 u Domu zdravlja. Iz HZZO-a ističu da je to, za malo više od 9 tisuća pacijenata, dovoljan broj. No ono što obeshrabruje jest starost liječnika - u cijeloj Hrvatskoj.

- Dob je 55 godina dok ih je čak 40 posto starije od 60 godina, a čak 14 posto, koji trenutno rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, starije je od 65 godina, naglasila je Marija Čatipović dr.med., spec.pedijatrije, ambulanta privatne prakse u Bjelovaru. 

Tako je primjerice u Bjelovaru liječnik u mirovini zamjena za liječnicu koja je otišla u mirovinu. Ne ohrabruje ni nezainteresiranost mladih liječnika za primarnu pedijatriju. 

- Prošle godine smo tri puta ponavljali natječaj za specijalizacije, imali smo ih dva za pedijatriju, međutim, nitko se nije javio, rekao je Josip Rajković, v.d. ravnatelj Doma zdravlja Bjelovarsko - bilogorske županije. 

Studentice šeste godine medicine koje smo zatekli na vježbama ne vide se u pedijatriji. 

- Prevelik je opseg posla u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i smatram da su baš loši uvjeti. Preveliki broj pacijenata, premalo vremena za posvetiti se pojedinom pacijentu, naglasila je Marta Trnski, studentica medicine.

Da bi cijeli sustav funkcionirao, nedostaju 93 pedijatra. Svaki u Hrvatskoj prosječno ima oko 1300 pacijenata, a trebao bi 1062.

- Ja nažalost imam i više od tih 1300, tako da znači da svi mi radimo puno više pregleda nego što bi bilo realno, nego što bi trebalo da se možemo zaista lijepo posvetiti svakom pacijentu, istaknula je Čatipović.

Iako na pragu mirovine, još su entuzijastični unatoč plaći koja je nekoliko tisuća kuna manja od liječnika u bolnici. Nadaju se boljem raspletu, ali i strahuju da se sustav - urušava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!