Nedostatak pedijatara u Zadarskoj županiji

26.08.2023.

11:04

Autor: T.V./HRT/Hina

Hrvatskoj kronično nedostaje pedijatara

Hrvatskoj kronično nedostaje pedijatara

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Višegodišnje nezadovoljstvo zbog nedostatka pedijatara u Zadarskoj županiji eskaliralo je ovaj tjedan uzbunom roditelja na društvenim mrežama nakon vijesti o odlasku jedne pedijatrice iz sustava Doma zdravlja, no iz županije poručuju da neće biti neupisane djece kod pedijatara.

Odlazak u privatnike navodno su najavili još neki pedijatri, što pročelnik Odjela za zdravstvo Zadarske županije Marko Kolega odlučno demantira.

- Nije istina da svi pedijatri iz primarne zdravstvene zaštite idu u privatnike. Riječ je o samo jednoj liječnici. Svi ostali pedijatri ostaju u sustavu, odnosno radit će i dalje kao koncesionari s ugovorom s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) i neće naplaćivati preglede, dodao je. Poručio je i da roditelji mogu biti mirni jer neće biti neupisane djece kod pedijatara.

Kolega pojašnjava da bi dvije liječnice koje odlaze iz Doma zdravlja, među kojima i Nevena Švorinić, trebale ostati u sustavu HZZO-a, što znači da roditelji neće plaćati usluge pedijatara iz primarne zdravstvene zaštite.

Pedijatri nezadovoljni jer bi jednom mjesečno trebali raditi plaćena vikend dežurstva u Općoj bolnici Zadar?


- Nezadovoljstvo zadarskih pedijatara navodno je izazvala najava da bi od rujna trebali jednom mjesečno raditi vikend dežurstva u Općoj bolnici Zadar. A cilj toga prijedloga bio je da se poveća dostupnost pedijatara, ističe pročelnik županijskog Odjela za zdravstvo Kolega.

Na taj bi način roditelji kojima se tijekom vikenda razbole djeca, znatno manje čekali na liječnički pregled nego što je to slučaj sada, kada u zadarskoj bolnici znaju čekati i pet, šest sati do dolaska na red, dodao je.

- Uvođenjem posebnih dežurstava pedijatara znatno bi se olakšao i ubrzao pregled. Ta bi dežurstva pedijatrima bila dodatno plaćena, a riječ je o jednom dežurstvu mjesečno, subotom ili nedjeljom, uz naknadu od 800 do 1000 eura, objašnjava.

Napominje da Zadarska županija, kad je riječ o pedijatrima, nije izdvojen slučaj ni u Hrvatskoj ni u Europskoj uniji.

- Problem s nedostatkom pedijatara prisutan je u cijeloj Hrvatskoj, a kod nas je sada eskalirao najviše zbog turističke sezone jer i velik broj gostiju treba zdravstvene usluge. Činjenica je da bismo trebali imati 13 pedijatara, a sada ih je devet. Imamo troje specijalizanata od kojih dvoje završavaju ove godine, a jedan sljedeće i oni bi trebali znatno rasteretiti sustav. Raspisujemo kontinuirano natječaj za još dvije specijalizacije iz pedijatrije. Jednu smo potpisali prije nekoliko mjeseci, a za drugu ćemo raspisivati sve dok se ne popuni, ističe županijski pročelnik Marko Kolega.

Možda se za dobro plaćena dežurstva jave pedijatri iz drugih županija


Kaže kako ne bi bilo iznenađenje da se za dežurstvo jave pedijatri iz drugih županija jer su ih neki već kontaktirali, budući da je riječ o vrlo dobroj novčanoj naknadi.

- Dežurstva u bolnici počet će 2. rujna. Ako se netko ne pojavi na poslu, a nema opravdan razlog, prijavit ćemo ga HZZO-u. Ali vjerujemo da se to neće dogoditi i da će djeca dobiti bolju i bržu medicinsku skrb, kaže Kolega.

U međuvremenu, roditelji koji su na Facebooku otvorili grupu Roditelji zadarske dice, uputili su dopise ministru zdravstva Viliju Berošu i pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević u kojima od njih traže što hitnija rješenja kako se problemi u zdravstvenom sustavu ne lomili preko leđa njihove djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!