19:48 / 09.03.2019.

Autor: Ruža Ištuk/I.H./HRT

Neinvazivni prenatalni test od sada u Zagrebu

Foto: ilustracija, Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Testiranje je brže i povoljnije. Surađuju s privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama.
Kakav je kromosomski status ploda, hoće li biti sve u redu s djetetom, kolika je vjerojatnost za Downov, Edwardsov ili Patauov sindrom - želi saznati sve više budućih majki. Prenatalni test preporučuje se trudnicama starijim od 30 godina, a cijena je veća od 4000 kn.

Uzorke krvi do sada je većina na analizu slala u Ameriku i Hong Kong, a sada je test moguće napraviti u novootvorenom laboratoriju u Hrvatskoj. Prenatalni neinvazivni test pomaže budućim majkama, ali i ginekolozima. Umjesto amniocenteze - za test je dovoljan uzorak krvi.

- Iz toga pokušavamo saznati kolika je vjerojatnost da će dijete biti nositelj kromosomke odnosno neke genetske greške, rekao je Danijel Bursać iz KB Merkur.

Uzorke krvi više ne moraju slati u inozemstvo jer je novi laboratorij otvoren u Zagrebu. Testiranje je brže i povoljnije. Surađuju s privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama. Prenatalno testiranje, kažu, samo je dio njihova plana.

Prekretnica je to, kažu, u razvoju biomedicinske znanosti u Hrvatskoj, ali i u široj regiji.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!