Neizvjesna nautička sezona

28.03.2021.

22:58

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Neizvjesna nautička sezona

Neizvjesna nautička sezona

Foto: Dnevnik / HRT

Potpuna neizvjesnost vlada u nautičkom turizmu, koji inače otvara sezonu. S obzirom na stroge epidemiološke mjere, zasad na Jadran stižu samo najuporniji. Najteže je stanje u čarteru, u kojem se ostvaruje čak 70 posto prometa u toj grani turizma. Uz tanke lanjske rezultate i izostanak državne mjere pomoći za fiksne troškove, neke su marine poskupjele vezove.

Deset charterskih plovila sa 66 austrijskih nautičara na šibenskoj rivi iznimka je, a ne pravilo za početak nautičke 2021. Klupska je ovo škola za skipere početnike.

Ni druga COVID sezona u nizu, nije ih spriječila da održe 42 godine dugu tradiciju dolaska ovamo.

- Preduvjet za dolazak je negativan PCR test. To za posljedicu ima zastoj na granici od nekoliko sati. Nije lako, ali vrijedi truda. Ovdje je sve puno lakše i ljepše nego u Austriji. Na povratku doma, svi ćemo morati u karantenu, kaže Bernhard Kotnig, nautičar iz Austrije.

Lani su zbog "lockdowna" dolazak odgodili za listopad. Bez prave predsezone i posezone, nautički turizam osuđen je na propast. Pokazala je to 2020. godina.

- Pad u charteru je prošle godine bio preko 50 posto, negdje i više. Južnije, gdje je destinacija koju je teže dohvatiti automobilom, bio je pad i do 70 posto, kaže Živko Šikić, zamjenik predsjednika Udruženja chartera pri HGK.

Toliki je i udio chartera u rezultatima hrvatskog nautičkog turizma. Dok su lanjske gubitke još mogli podmiriti zalihama iz 2019., drugu zaredom "pandemijsku" sezonu mnogi dočekuju s financijskom omčom oko vrata.

- Trošak veza u marinama, amortizacije, realnog gubitka vrijednosti tih plovila i onog minimalnog održavanja, dakle radio brod, ne radio - govorimo o 25 do 30 tisuća eura po plovilu, objašnjava Paško Klisović, predsjednik Udruženja chartera pri HGK.

Lišen je nautički turizam i velikih mamaca za nautičare u predsezoni i posezoni - turističkih i poslovnih regata. Riječ je, tvrde, o apsurdu.

- Oni mogu jedriti u grupi, i to je dozvoljeno. Međutim, ako postave startnu i ciljnu liniju, onda se to tretira kao regata i to nije dozvoljeno, rekao je Šikić.

Dogovoreni su u međuvremenu mobilni timovi za testiranja nautičara u marinama i druge mjere, kako bi tijek sezone 2021. što manje određivali epidemiolozi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!