Neizvjesna skupštinska većina u Varaždinskoj županiji

12.06.2021.

20:40

Autor: Sara Badžek/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Pregovori u Varaždinskoj županiji

Pregovori u Varaždinskoj županiji

Foto: Dnevnik / HRT

Malogdje je formiranje skupštinske većine zanimljivo kao u Varaždinskoj županiji. Zbog ultimatuma da neće podržati HDZ budu li surađivali s Ivanom Čehokom, Radimir Čačić neizvjesnost je prebacio i na nacionalnu razinu. S kime će novi župan Anđelko Stričak formirati većinu i dalje je neizvjesno. 

Zadovoljan je sa sastanka došao Ivan Čehok. Kaže, sa županom smo postigli visok stupanj suglasja o programu. Na tome su razgovori zasad stali.

- Mi smo rekli županu koji su to naši projekti, rekli smo hitno zaustaviti tropske akvarije, kupole, to prenamijeniti u gospodarstvo, razvijati dalje tehnološki park, prometnu infrastrukturu, istaknuo je Ivan Čehok, Nezavisna lista.

Ako pak vladajući HDZ podrži te Čačićeve projekte, od suradnje ništa. Isto vrijedi i obrnuto, ne samo na lokalnoj, već i nacionalnoj razini, priprijetio je Radimir Čačić odmah poslije izbora. 

- Sve smo rekli, naš interes su uvijek projekti, bili i ostali. Četiri godine smo najuspješnija županija, bili smo među tri najgore, naglasio je Radimir Čačić, NS Reformisti.

Od 37, HDZ s partnerima, u skupštini ima 12 mandata. 9 Reformisti, 5 Čehokova lista. Anđelko Stričak za odluku koga će zaobići u slaganju većine ima još dva tjedna. 

- Javna je tajna da između Č i Č nema ljubavi, da su tenzije prisutne tijekom cijelog mandata. Da suradnje nije bilo to znamo, prema tome ja ću razgovarati i s jednom i s drugom opcijom. Između ostalog, izabrane vijećnike su birali birači i njihovu volju treba poštovati, rekao je Anđelko Stričak, varaždinski župan (HDZ).

Kaže kako je HDZ ovdje u komotnoj situaciji, sigurno će formirati većinu. Sjeli su i s HNS-om koji je osvojio četiri mandata. Karte je odavno na stol stavilo SDP-ovih sedam vijećnika.  

- Mi ćemo biti konstruktivna oporba, netko tko će podržavati rješavanje problema bala, varaždinske bolnice, probleme koji se tiču prometnih pitanja koji muče građane. S druge strane oštro ćemo kritizirati svako kadroviranje, rekla je Barbara Antolić, SDP.

U novi tjedan nova županijska vlast ući će u novi krug razgovora u četiri oka i s Reformistima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!