20:28 / 24.05.2021.

Autor: Hrvoje Gunjača/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Neizvjesna utrka za šibensko-kninskog župana

Marko Jelić i Goran Pauk

Marko Jelić i Goran Pauk

Foto: Dnevnik / HRT

Jedan od najzanimljivijih duela u drugom krugu izbora bit će u Šibensko-kninskoj županiji. Župan u već tri mandata, HDZ-ov Goran Pauk, nakon prvog kruga "gleda u leđa" protukandidatu, nezavisnom Marku Jeliću, dosadašnjem gradonačelniku Knina. 

187 glasova više od Gorana Pauka dobio je u prvome izbornom krugu nezavisni Marko Jelić. Ako prednost ostvari i 30. svibnja, najavljuje - korjenitu promjenu.

- Sve što će županija raditi bit će jednako dostupno svima i svi će imati jednaka prava. Što sad nije slučaj, nažalost. Jer smo sveli cijelu priču, ne samo u našoj županiji nego u cijeloj našoj državi, u biti da li netko ima određenu člansku iskaznicu ili je nema, rekao je Marko Jelić, kandidat grupe birača za šibensko-kninskog župana.

Aktualni HDZ-ov župan, na toj funkciji već 15 godina, sa stranačkim kolegama pokušava motivirati birače i preokrenuti ishod u drugome krugu.

- Ja imam rezultate koji su vidljivi, županija je stabilna po svim pokazateljima, razvoj je vidljiv po svim segmentima života, pa i usprkos demografskim kretanjima koja smo imali u ovome razdoblju. S druge strane, moj protukandidat nema ni programa. Ako nešto i natukne na tu temu, onda je to nešto što smo mi ili realizirali ili nešto što traje i što županija inače provodi. Dakle, cilj je jedino riješiti se mene, rekao je Goran Pauk, kandidat HDZ-a i HSLS-a za šibensko-kninskog župana.

Osvajanje novoga mandata, kaže, značilo bi nastavak razvoja na svim razinama.

- Znači, održivi, pametni turizam, održiva poljoprivreda. Da imamo vrhunsko, konkurentno maslinovo ulje, da imamo vrhunski drniški pršut, sir iz mišine, standardizirani med na razini dalmatinskih županija, standardiziranu dalmatinsku janjetinu. Znači top proizvodi, top cijene, top zarada za naše ljude, ističe Pauk.

Marko Jelić ističe da je Šibensko-kninska županija, kad je riječ o razvojnim potencijalima, iznimno bogata. Priliku vidi u zelenoj tranziciji, koju Europska unija potiče golemim sredstvima.

- S obzirom na našu konfiguraciju terena, na ono što mi s prirodnim bogatstvima imamo i što trebamo zaštititi - mislim da brojne tehnologije i nove tehnologije i digitalizaciju i energetsku neovisnost - sve dobrim dijelom možemo temeljiti na tim sredstvima, kaže Jelić.

Uz županijske vijećnike s njegove liste, potporu Marku Jeliću u drugome krugu javno su sporazumom dali i vijećnici Nezavisne liste Stipe Petrine, SDP-a te zajedničke liste Mosta, Domovinskog pokreta i Loze. Zajedno imaju 19 vijećnika, no za većinu u skupštini bit će potrebno 20 ruku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!