13:20 / 04.02.2020.

Autor: S.M./Hina/HRT

Neizvjesno glasovanje o GUP-u

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da od zastupnika u Gradskoj skupštini očekuje da ne zaustave razvoj Grada već da podrže izmjene Generalnog urbanističkog plana.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da od zastupnika u Gradskoj skupštini očekuje da ne zaustave razvoj Grada već da podrže izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP).

- Od zastupnika koji misle dobro o ovom gradu očekujem da ne zaustave razvoj Grada jer to nije GUP Milana Bandića, to je GUP Zagreba, rekao je Bandić novinarima nakon konferencije "Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i mira u svijetu" Islamske zajednice u Hrvatskoj i Hrvatske biskupske konferencije.

Upitan boji li se da GUP neće proći na glasanju u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, ustvrdio je da se "boji jedino Boga", a GUP je u redovnoj proceduri.

- Moje je da poštujem statut, poslovnik, zakonske propise i ne zaustavim razvoj grada. Do zadnje kapi svog života branit ću razvoj grada i interes i dobrobit Zagrepčana, poručio je Bandić.

Zagrebački HDZ još nije zauzeo stav

Zagrebački HDZ u srijedu navečer trebao ni usuglasiti stajalište o GUP-u. U javnosti se spominje mogućnost HDZ-ove podrške, ali uz odgodu glasanja.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je oprezan. Navodi da će HDZ nakon parlamentarnih izbora razgovarati i s potencijalnim novim koalicijskim partnerima.

- Što se tiče Grada Zagreba, pogledao bih dobro što sadrži taj GUP i ako bih vidio da postoji nešto što je dvojbeno, nešto što šteti okolišu, nešto što neće biti dobro u konceptu razvoja toga grada, onda bih promislio o tome hoću li za njega glasati ili ne, rekao je Butković.

- Ja bih osobno u ovom trenutku išao u daljnju analizu tog dokumenta i mislim da nije vrijeme da se ta stvar prelama, smatra ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

To što zagrebački HDZ još uvijek nema jasno stajalište, zamjeraju u SDP-u

- Glavni koalicijski partner dva dana prije održavanja same sjednice gradske skupštine još uvijek se nije izjasnio jesu li za GUP ili protiv GUP-a, rekao je zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić.

Još jučer je SDP najavio pokretanje referenduma za opoziv Bandića. U novom Klubu nezavisnih zastupnika Gradske skupštine ističu da će o tom prijedlogu razmisliti, a Bandića prozivaju zbog loših poteza.

A ako zagrebački HDZ sruši GUP, otvorenim ostaje pitanje hoće li i kako Bandić presuditi koaliciji na nacionalnoj razini.

U četvrtak bi Gradska skupština trebala raspravljati o predloženim izmjenama GUP-a kojima su predviđene prenamjene zemljišta za projekt tzv. "zagrebačkog Manhattana". U međuvremenu su oporbeni zastupnici pokrenuli inicijativu da se o izmjenama GUP-a provede referendum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!