Neke bankovne usluge bit će nedostupne 31. prosinca i 1. siječnja

16.12.2022.

18:16

Autor: Hina/E.P.C.

Tijekom vikenda konverzije neke bankovne usluge neće biti dostupne

Tijekom vikenda konverzije neke bankovne usluge neće biti dostupne

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Tijekom vikenda, 31. prosinca i 1. siječnja, neke će bankovne usluge zbog prelaska na poslovanje u eurima biti nedostupne ili će biti dostupne s ograničenim funkcionalnostima, izvijestila je Hrvatska narodna banka (HNB), preporučivši građanima da se opskrbe gotovinom dostatnom za njihove potrebe.

- Prelazak s kunskog na poslovanje u eurima vrlo je kompleksan proces koji zahtijeva znatne promjene u informatičkim sustavima banaka. S obzirom na zahtjevnost te prilagodbe, neke bankovne i financijske usluge bit će privremeno nedostupne ili će biti dostupne s ograničenim funkcionalnostima tijekom konverzijskog vikenda (subota, 31. prosinca, i nedjelja, 1. siječnja), a u nekim manjim bankama i 30. prosinca, navodi HNB u priopćenju.


Konverzija će se provoditi tijekom vikenda, što bi, ističu u HNB-u, trebalo smanjiti utjecaj prekida u pružanju bankovnih i financijskih usluga na građane i tvrtke.


Iako tijekom konverzijskog vikenda poslovnice najvećim dijelom neće redovito raditi, građani će se u tom razdoblju moći služiti platnim karticama, pri čemu je moguće da će banke u tom vremenu smanjiti uobičajene limite za plaćanja, o čemu će pravodobno informirati klijente, navode iz HNB-a.


Mogući prekidi pri plaćanju karticama, mobilno bankarstvo uglavnom će biti nedostupno 


Kratki prekidi u mogućnosti plaćanja karticama očekuju se u noći s 31. prosinca na 1. siječnja, neposredno prije i poslije ponoći. 


Tijekom novogodišnjeg vikenda internetsko i mobilno bankarstvo uglavnom neće biti dostupno te u većini slučajeva neće biti moguće izvoditi online plaćanja, napominje HNB.


Kako bi izbjegli neugodnosti, HNB građanima preporučuje da se za novogodišnji vikend unaprijed opskrbe gotovinom. 


HNB podsjeća da od 1. siječnja 2023. građani podjednako mogu upotrebljavati kune i eure u gotovini, sve do 14. siječnja u ponoć. Taj dvotjedni dvostruki optjecaj znatno će olakšati prelazak na novu valutu, poručuju iz središnje banke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!