18:15 / 06.07.2020.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/HRT

Neke je u Sabor pogurao preferencijski glas, a nekima nije uspjelo

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mogućnost preferencijskog glasovanja učinila je izbore još zanimljivijima. Neki su, zahvaljujući tim glasovima osvojili saborske mandate. U idućem sazivu u sabornici više nećemo gledati neka dobro nam poznata lica.
Mogućnost preferencijskog glasovanja učinila je izbore još zanimljivijima. Neki su, zahvaljujući tim glasovima osvojili saborske mandate. U idućem sazivu u sabornici više nećemo gledati neka dobro nam poznata lica.

Vili Beroš
jučer je bio posebno radostan nakon što je saznao rezultate izbora. Osvojio je najviše preferencijskih glasova, odnosno 35.678, što je oko 3.000 više i od stranačkog šefa Andreja Plenkovića. Beroš pak smatra da to nije usporedivo jer, kako kaže, različite su izborne jedinice.

U HDZ-u je svoju popularnost potvrdio i stranački veteran Božidar Kalmeta koji je u 9. izbornoj jedinici kao posljednji, 14. na listi, osvojio najviše preferencijskih glasova.

- Ova naša lista je jedina lista koja na prolaznim mjestima ima ljude koji žive u ovom kraju i koji će braniti interese ovoga kraja u Zagrebu, rekao je. 

No isti pothvat nisu uspjeli ostvariti donedavni HDZ-ovi "pobunjenici" Miro Kovač i Stevo Culej, koje kao i generala Željka Glasnovića, više nećemo gledati u saborskim klupama.

- Ovo je duboka država udbaška, jugoslavenska, ovo je farsa od demokracije i ovo je sve samo gluma, kazao je jučer Željko Glasnović.

Neki će se "glumci" promijeniti i unutar SDP-a. Bez saborske fotelje ostali su bivši ministri Željko Jovanović, Mihael Zmajlović, ali i predsjednik najveće, zagrebačke stranačke organizacije Gordan Maras. Zato u Sabor, zahvaljujući preferencijama birača s posljednjih mjesta ponovno ulaze dva od tri suspendirana člana Predsjedništva SDP-a -  Siniša Hajdaš Dončić i Peđa Grbin. Njihova bivša stranačka kolegica, a danas članica Bandićeve stranke Milanka Opačić nije bila te sreće.

- Drago mi je zbog nje, završila je karijeru za samo godinu i pol, kazao je Krešo Beljak (HSS) 31. listopada 2018.

Nakon 17 godina Opačić ostaje bez Hrvatskog sabora u kojem nema mjesta ni za Milana Bandića.

- Žuti karton smo dobili, a ja ću učiniti sve da ne dobijemo i crveni karton, rekao je Milan Bandić, čelnik Stranke rada i solidarnosti.

Odličan rezultat postigao je bračni par Raspudić-Selak. No ako se usporede preferencijski glasovi, gospođa Raspudić je iduće četiri godine "gazda u kući".

- Nisam opterećena funkcijama. Naš je temeljni cilj vratiti dostojanstvo Saboru, rekla je Marija Selak Raspudić, nezavisna kandidatkinja na listi MOST-a.

Bračnom paru Kekin to nije pošlo za rukom. Frontman Hladnog piva, doduše, bio je bliži uspjehu, ali ga je Rada Borić pobijedila za samo 214 glasova. 

Da ni u novom sazivu Sabora neće nedostajati humora, jamči dosadašnja biografija Davora Dretara koji je na listi Domovinskog pokreta osigurao "fotelju".

- Pristupam apsolutno svim radnjama propisanim od strane raznih službi ne bi li naravno sačuvao svoje, a time i zdravlje sviju nas, rekao je Davor Dretar, Domovinski pokret.

A saborske službe možda mogu i odahnuti zbog činjenice da novi mandat nije dobio njihov najčešći teret u prošlom mandatu - Ivan Pernar i Živi zid više ne stanuju na Markovu trgu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!