17:28 / 14.07.2020.

Autor: Petra Neuner Geržinić/Dnevnik 2/B.A./HRT

Neke mjenjačnice turistima za 100 eura daju - 610 kuna

-

-

Foto: - / -

Medijima su se proširile vijesti o nevjerojatno drskoj praksi mjenjačnica na obali.
Medijima su se proširile vijesti o nevjerojatno drskoj praksi mjenjačnica na obali. Turistima za 100 eura daju samo malo više od 600 kuna, iako je srednji tečaj Hrvatske narodne banke - znamo - znatno veći. Mjenjačnice se koriste odredbom zakona o deviznom poslovanju prema kojoj se tečaj slobodno određuje na temelju ponude i potražnje.

Reklamne poruke upadljive, tečajne liste gotovo skrivene. No unutra jasno stoji - 610 kuna za 100 eura.

- Legalna pljačka, ja bih to tako rekla. Jedno je ako je srednji tečaj 7,5, pa se spusti na 7,3, a drugo ako se spusti na 6,1. Šaljemo lošu sliku jer taj gost izaći će i drugdje vidjeti drugi tečaj ili će mu iznajmljivač skrenuti pažnju, kaže Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ Pule.

Slobodno društvo i tržišna ekonomija te formiranje lista u skladu s hrvatskim propisima i međunarodnom praksom u mjenjačnoj djelatnosti. To je objašnjenje tvrtke Auro Domus. Usto, ne naplaćuju naknadu i proviziju te prihode ostvaruju tečajnom politikom.

- Zbog toga se tečaj razlikuje ovisno o ekskluzivnosti lokacije na kojoj se mjenjačnica nalazi, jer se naše poslovnice najčešće nalaze na najtraženijim turističkim lokacijama koje imaju deseterostruko veće troškove zakupa od onih u gradovima ili dijelovima gradova koji nisu turistički atraktivni, odgovaraju iz Auro Domusa.


U mjenjačnici 20 metara dalje jasno je istaknut znatno povoljniji tečaj. Te velike razlike ne ostavljaju lijepu sliku o nama kao domaćinima.

Turisti uglavnom mijenjaju manje iznose - od 5 do 20 eura, tvrde u Auro Domusu i dodaju: kada se izračuna jednokratna naknada u visini od 20 kuna, kakvu naplaćuju pojedine banke, za 10 eura turisti mogu dobiti i 55 kuna.Što biste rekli da vam netko ponudi 6,1 kunu za euro, pitali smo jednog turista.

- Nisam vidio takvu ponudu, ali nikako je ne bih prihvatio, odgovara.

Drugi pak turist promijenio je sto eura, ali se ne sjeća koliko je dobio. Nije li mu bilo važno?

- Pa zapravo i nije, kaže.

I to nas zapravo vraća biti - ponudi i potražnji. Ne odgovara li strancima tečaj, slobodno mogu u mjenjačnicu - do. No osjete li se izigranima, HNB podsjeća da klijenti imaju pravo na storniranje transakcije tijekom dana kad je provedena.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!