16:20 / 20.10.2018.

Autor: M.Š./B.S.LJ./HRT

"Neke obitelji vode djecu u trgovački centar da se ugriju"

-

-

Foto: - / -

Za one koji žive u Dalmaciji zimi je spas vedar i sunčan dan bez bure, a Slavonci za dašak topline posjećuju trgovačke centre.
Čak 54 milijuna stanovnika Europe ne može dovoljno zagrijati svoj dom. Svaki deseti stanovnik Hrvatske ne može si priuštiti adekvatno grijanje što ih svrstava u kategoriju energetskog siromaštva. Za one koji žive u Dalmaciji zimi je spas vedar i sunčan dan bez bure, a Slavonci za dašak topline posjećuju trgovačke centre.

Jedino grijanje koje si umirovljenica Štefica Vojnović može priuštiti ono je pod dekicom. Radijatore uopće ne pali otkad ima razdjelnike. Račun od 500 kuna prevelik je za njezinu mirovinu koju je zaradila nakon rada u knjižnici, koja iznosi 2700 kuna. Potpuno je ugasila grijanje, a hladne radijatore svejedno plaća 200 kuna mjesečno.

Centralno grijanje preko toplane trebalo bi biti najpovoljnija opcija za stanovnike gradova. No to više nije tako, kaže Dunja Mak iz osječkog Potrošačkog foruma. "Kao najtužniju činjenicu u svom radu rekla bih da sam se susretala s onim građanima koji su primorani sa svojim obiteljima, sa svojom djecom veći dio vremena boraviti u trgovačkim centrima da bi se tamo ugrijali zbog nemogućnosti da podmire mjesečne račune za grijanje", izjavila je za HRT-ov Potrošački kod.

Gotovo polovina građana Hrvatske grije se na drva. Danica Majković iz Energetskog instituta "Hrvoje Požar" kaže da je to djelomično "povijesno" jer su se ljudi oduvijek grijali na drva, djelomično jer nije provedena infrastruktura, a djelomično jer je do ove godine to bio jedan od najpovoljnijih energenata.

Drva su ove godine naime skuplja i do 20 posto. Metar bukovine u Splitu stoji oko 600 kuna. Kupaca ima, ali drva nema, kažu prodavači. "Gdje su drva? Drva su u Lici i stoje okomito, jer izgleda da ovu godinu nema tko raditi i nema radne snage, sve pobjeglo za Njemačku!", komentira Ivo Brzić-Bračanin, prodavač drva za ogrjev. Malo toga ostaje za domaće jer se većina trupaca izvozi, sumnjaju prodavači.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić to demantira. Hrvatske šume prodaju samo domaćim proizvođačima. "Prema tome ja ne znam gdje je to drvo koje se izvozi, a ako netko pokušava spriječiti potencijalni šverc koji imamo, onda je to Ministarstvo poljoprivrede.", poručuje Tolušić.

Na grijanje odlazi 60 posto troškova za energiju. Zato se mnogo ulaže u energetsku obnovu stambenih zgrada i kuća, jer se računi za energiju mogu prepoloviti, kažu stručnjaci. Ali treba naučiti i štedjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!