18:58 / 29.09.2020.

Autor: Ivana Brailo Drnas/T.V./Dnevnik/HRT

Nekretninski "rat" u Dubrovniku

-

-

Foto: - / -

Bura se ne stišava nakon što je dubrovački gradonačelnik najavio nastavak obračuna s, kako kaže, nekretninskim lobijem na području Dubrovnika.
Bura se ne stišava nakon što je dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio nastavak obračuna s, kako kaže, nekretninskim lobijem na području Dubrovnika. U pozadini priče je razilaženje s investitorom koji ulaže 150 milijuna kuna u rekonstrukciju hotela - sukob zbog kojeg su i Franković i investitor odlučili podnijeti prijave nadležnim tijelima.

Investitori u projektu rekonstrukcije hotela Sumratin na lokacijsku dozvolu čekaju više od godinu i pol. Gradonačelnika i njegovu zamjenicu optužuju za upletanje u rad gradskog upravnog odjela kao samostalnog tijela te iznošenje neistina o projektu.

- Ne može zamjenica gradonačelnika ulaziti u Upravni odjel i govoriti je li projekt sukladan GUP-u. To je ozbiljan propust, to je van Statuta, smatra Marko Balija, vlasnik tvrtke Consultants.

- Radi se o raspolaganju zemljištem u vlasništvu Grada. I to je glavni razlog zašto sam ja, službe, zamjenici i svi ostali sudjelovali u procesu, jer se radi o zemljištu u vlasništvu Grada, odnosno njegovih građana, ističe Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

Franković investitora optužuje za pritisak na gradske vijećnike, jer je projektom obuhvaćeno i gradsko zemljište, o čijoj prodaji upravo oni trebaju odlučiti.

- Mato Franković sam je dao suglasnost na zemlju. Mislite li vi da bih ja ušao u investiciju od 150 milijuna kuna da nisam pričao s Matom Frankovićem oko ove izgradnje, upitao je Balija. 

- Kaže gospodin Balija jučer da je prodaju dogovorio sa mnom, a istovremeno tvrdi da ga ja opstruiram. To je malo u koliziji jedno s drugim, ako ste se dogovorili s nekim. Naravno da se prodaja ne može dogovoriti, odgovara Franković.

Objavljuju se privatni mailovi, a prijave pljušte na sve strane - od onih za prijetnju u policiji do prijava Državnom odvjetništvu. U međuvremenu, investitor je projekt prilagodio posljednjim zahtjevima i čeka odluku Upravnog odjela, a gradonačelnik najavljuje prijave protiv svakoga tko na njega vrši pritisak - od vlasnika lokalnih medija do istaknutih osoba iz dubrovačkog nekretninskog miljea.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!