Nelegalna naselja šire se kilometar od mora

20.02.2020.

13:54

Autor: Jasminka Kalčić/HRT

default error photo
Vlasnici parcela većinom su Slovenci i hrvatski građani iz unutrašnjosti. Kupuju jer vjeruju da će se sve to naknadno riješiti na temelju Zakona o legalizaciji.
Bespravnoj gradnji se teško može stati na kraj. Dokaz tomu jest i najnoviji trend u Istri: parcelacijom šuma šire se bespravno izgrađena naselja, udaljena samo kilometar od mora.

U općini Bale užasnuti su pristiglim zahtjevom vlasnika šumskog zemljišta.

- Dobili smo prijedlog za parcelaciju gdje se predviđa napraviti 80 vikend parcela na kojima će se u budućnosti slagati mobilne kućice, kontejneri. To je početak bespravne gradnje, rekao je načelnik općine Bale Edi Pastrovicchio.

Vlasnika zemljišta su tužili i zatražili hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede. Jer, poučeni iskustvom susjedne im općine Vodnjan, "pušu i na hladno". Ondje je naime na kilometar od mora šumsko zemljište uspješno parcelirano i rasprodano.

- Parcele koje su prodane za 300, 400 kvadrata pretvorile su se u vikend naselja, ilegalna normalno, gdje lokalna uprava ne može niti odvoz smeća naplatiti, niti komunalnije naplatiti, a mora o svemu tome brinuti, kazao je Pastrovicchio.

Vlasnici parcela većinom su Slovenci i hrvatski građani iz unutrašnjosti. Kupuju jer vjeruju da će se sve to naknadno riješiti na temelju Zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata. U gradu Vodnjanu zaprimili su više od 4 tisuće takvih zahtjeva.

Divlja gradnja buja

Ploče sa zabranom radova nikoga ne uznemiravaju previše.

- Ima malo inspektora i ja tvrdim, mislim da bi to trebalo prijeći u nadležnost općina i gradova i da bi bili efikasniji nego što smo danas, rekao je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

Danas imaju više nelegalno nego legalno sagrađenih objekata. Toga se pribojavaju i u Balama, stoga će od resornih ministarstava tražiti da se promijeni način parceliranja šumskog i poljoprivrednog zemljišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!