Nema bodova za uspješne mlade glazbenike

06.07.2022.

07:00

Autor: Hrvoje Gunjača/Regionalni dnevnik/HRT

Mlada glazbenica Katarina Žaja

Mlada glazbenica Katarina Žaja

Foto: HTV / HRT

Čak četiri prvaka države na svojim instrumentima u školskoj godini za nama - rekordno je ostvarenje učenika šibenske glazbene škole "Ivana Lukačića". Iako su u takav uspjeh uloženi dugogodišnji rad i trud, daroviti i uspješni mladi glazbenici već godinama ne dobivaju dodatne bodove za upis u srednju školu, poput osvajača medalja na državnim školskim sportskim natjecanjima. Iako je temelj ukidanja bodova za učenike umjetničkih škola - presuda Ustavnog suda, njihovi profesori u obje škole i roditelji misle da su nepravedno zakinuti.

Kuća glazbe u šibenskom Varošu. Katarina je državna prvakinja u sviranju flaute. Sviraju i Katarinine starije sestre. A u majčinoj obitelji tri su naraštaja glazbenika.

- Od malih nogu se navikavao na to da radi svaki dan. Glazba je kao i sport - nešto što moraš svaki dan vježbati, kaže njihova majka Eva Žaja.

Na svakodnevnoj joj je ruti i glazbena škola. I tako već devet godina, od Katarininih 16.

- Ujutro sam u jednoj školi, popodne u drugoj. I naravno, još dodatno vježbanje flaute – govori Katarina Žaja.

To je pet do šest sati na dan posvećenih glazbi. Nekad su mladi glazbenici i plesači dobivali dodatne bodove pri upisu u srednje škole. Već godinama nije tako.

- Naprosto nas smeta to što taj jedan dodatni trud djece - ogroman, golem: vremenski, financijski, društveni, odricanja, da se to naprosto ne vrednuje – kaže Ruža Raguž Cukrov, ravnateljica Glazbene škole Ivana Lukačića, Šibenik.

Presudio je još 2013. Ustavni sud uz obrazloženje:

- Glazbeno ili plesno obrazovanje nije dostupno svim učenicima u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima, a također za pohađanje tog obrazovanja roditelj/skrbnik plaća participaciju.

Unatoč argumentima o nedostupnosti i plaćanju, Zoran Smolić, ravnatelj šibenske Gimnazije, koju pohađaju i glazbenici i sportaši, misli da je ipak riječ o nepravdi.

- Jer ako se može za sport dodjeljivati dodatni bodovi, onda bi bilo sasvim normalno da se dodjeljuju bodovi za uspjehe koji se postignu i u baletu i u glazbi. Ne bi trebalo biti neravnopravnosti – smatra.

Dodatni bodovi - ističe ravnatelj - dosad im nisu ni trebali. Riječ je redom o odličnim učenicima.

- Podijelila je dobro svoj život. Ima snage, ima energije, ima volje - a onda ništa nije teško – naglašava Damir Žaja, Katarinin otac.

I Katarina kaže da se pronašla u tome. Misli se time baviti, pa joj je razumljivo da u to ulaže puno truda.

Dodatni bod ili dva, složni su svi, neće nikoga spasiti. Ali ukidanje dodatnog bodovanja donijelo im je osjećaj nepravde i već godinama gorak okus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!