Nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik koronavirusa

14:09 / 10.03.2020.

Autor: V.K./Hina

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Trenutno nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik zaraze koronavirusom, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Trenutno nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik zaraze koronavirusom, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pomno prati situaciju vezano uz epidemiju koronavirusne bolesti (COVID-19), koja je pogodila velik broj zemalja širom svijeta, priopćio je HZJZ.

- Iskustva s prijašnjim epidemijama srodnih koronavirusa, poput  teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV) i bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS-CoV), pokazuju da nije bilo prijenosa virusa konzumacijom hrane. U ovom trenutku, nema dokaza da se novi koronavirus ponaša drukčije, naglasila je Vodeća znanstvenica u EFSA-i Marta Hugas.

Europski centar za sprječavanje i suzbijanje bolesti izvijestio je da, iako su u Kini životinje najvjerojatniji izvor prvotne zaraze, virus se prenosi sa čovjeka na čovjeka mahom kapljičnim putem kad ljudi kišu, kašlju ili izdišu.

Znanstvenici i vlasti u cijelom svijetu prate razvoj bolesti i do sada nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa koronavirusa putem hrane.

Što se sigurnosti hrane tiče, Svjetska zdravstvena organizacija izdala je preporuke za mjere predostrožnosti koje uključuju savjete u provedbi prikladnih higijenskih mjera kod rukovanja hranom i njezine pripreme, poput pranja ruku, temeljite obrade hrane i izbjegavanja moguće unakrsne kontaminacije između kuhane i sirove hrane, navodi HZJZ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!