Nema dvojbe - zubari će doživjeti najveće promjene u zdravstvu

04.05.2020.

15:59

Autor: Željka Živković/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

default error photo
Stomatolozi mole za strpljenje i pridržavanje pravila, jer sve rade za zaštitu pacijenata
U sklopu postupnog reaktiviranja zdravstvenog sustava, koji je zbog pandemije koronavirusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata, ponovno su s normalnim radom počeli i stomatolozi. No, mnogo je stvari na koje će se i oni i njihovi pacijenti morati navikavati...

Kako su doktori dentalne medicine među najizloženijima kada je riječ o mogućnosti zaraze koronavirusom, i to zbog stvaranja aerosola prilikom stomatoloških zahvata, mnogo je toga sada postroženo. Pojačana zaštitna oprema je obvezna, a više moraju paziti i pacijenti.

- Nema više nenadanih dolazaka u ordinacije, obavezne su telefonske najave, bit će upućeni od svog doktora dentalne medicine da li da dođu s maskom, da li da ne, zavisi od protokola, obavezan dolazak na termine, točno vrijeme, epidemiološka anamneza, mjerenje tjelesne temperature prilikom ulaza, kaže dr. sc. Miroslav Sikora, predsjednik Povjerenstva Hrvatske komore dentalne medicine, za HRT-ovu emisiju Regionalni dnevnik.


Kako će sve to usporiti protok pacijenata, stomatolozi mole za strpljenje i pridržavanje pravila, jer sve rade za zaštitu pacijenata. U osječkom Domu zdravlja zaštitne je opreme zasad dovoljno, a poziva pacijenata iz sata u sat sve je više.

- Evo, kako sad pričamo, već telefoni zvone, dosta intenzivno, ima i naručenih pacijenata, ali kažem, zasad idemo raditi samo hitne pacijente koji su već otprije imali problema, pa smo to na neki način pokušavali odgoditi, a kasnije normalno - normalan rad, kaže dr. med. dent. Boris Vakanjac iz Doma zdravlja Osijek.

Nema dvojbe da će upravo u dentalnoj medicini doći do najvećih promjena u zdravstvu, kako u samom pristupu pacijentima, tako i u protokolima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!