Godinama nema interesa za posao pogrebnika, Zadar riješio problem

02.08.2023.

17:19

Autor: Marina Šaponja/Regionalni dnevnik/HRT/T.D.

Zadarsko groblje, arhivska fotografija

Zadarsko groblje, arhivska fotografija

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Za posao pogrebnika već godinama nema interesa. Slična situacija bila je i u Zadru prije malo više od godinu dana. Zapošljavanjem sedmorice djelatnika uspjeli su, barem zasad, riješiti taj problem. 

U Hrvatskoj je već godinama problem nedostatak pogrebnika i ukopnika. Ništa nije bila bolja situacija ni u Zadru. U tvrtki Nasadi doskočili su ovom problemu.

Reporterka HTV-a Marina Šaponja razgovarala je s direktorom Nasada Josipom Krnčevićem koji je rekao kako trenutno imaju optimalan broj pogrebnika i ukopnika. 

- Smatramo da možemo obavljati sve naše djelatnosti. Minimalna plaća ukopnika i pogrebnika s dodacima iznosi od 900-1.000 eura do maksimalno 1.300-1.400 eura. Brojne natječaje smo otvarali, nismo imali kandidata. Uspjeli smo s dodacima na plaću organizirati djelatnost, rekao je Krnčević.

Naglasio je kako su cijene grobnica, dok su ih imali na raspolaganju, iznosile između 37 i 40 tisuća kuna.

- Trenutno ih nemamo, a hoće li doći do povećanja cijena na novom gradskom groblju, ne znamo jer je natječaj u tijeku. Novo gradsko groblje trebalo bi funkcionirati u sljedećoj godini. Izgradnja grobnica bi trebala krenuti u ovoj godini, zaključio je.

Novo gradsko groblje na Crnome trebalo bi imati 30 tisuća novih grobnica, a prostirat će se na 33 hektara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!