18:02 / 06.04.2018.

Autor: S.F./B.S.LJ./HRT

Nema kurikularne reforme bez potpore politike i učitelja

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Čini se da je za svaku reformu ključna politička potpora. U ovih 28 godina bez toga nije išlo.
Da su se Finci desetljećima prepucavali u javnosti o tome treba li im reforma školstva, ne bi danas imali najbolje obrazovanje na svijetu. Da su susjedi Slovenci započetu reformu devedesetih zaustavljali smjenom svakog ministra, ne bi danas već i zaboravili kada su reformu uopće proveli.

"Ako ste u Vladi i mislite da možete naprijed bez podrške politike, tada ste u velikoj zabludi", kaže Slavko Gaber, bivši slovenski ministar školstva. Na svojoj strani, poručuje, morate imati učitelje: "Ako to nemate, nemate ni podršku javnosti za promjene". Dodaje kako su u Sloveniji to gradili prilično oprezno i održavali uz veliki trud.

I uspjeli su, što mi nismo nikada - jer ni jedan ministar do sada nije imao tu sreću. Političke igre i križaljke uvijek bi prevagnule. Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog školstva kaže kako upravo to "kratkoročno i partikularno" uništava i obrazovanje i naciju u cjelini.

Bivši ministar obrazovanja Vladimir Strugar žali što ni njegova reforma nije uspjela, iako je u tadašnjoj, također koalicijskoj vladi, ali onoj HSS-a i SDP-a, njegovo Ministarstvo imalo potpunu autonomiju. "Ta autonomija koju smo imali nam je puno značila, politika je ta koja treba stvoriti uvjete, a stručnjaci bi trebali biti ti koji će odgovoriti na izazove odgoja i obrazovanja", kaže danas Strugar.

Nekoliko godina poslije ni HDZ-ovu bivšem ministru Radovanu Fuchsu ne prolazi reforma. To je sve zato, kaže, što naša obrazovna politika nije konstanta. U odgovornoj državi ministri bi jednostavno trebali graditi ono što je dobro, iako se mijenjaju. To, zaključuje, dovodi do kontinuirane reforme obrazovnog sustava koji postaje sve bolji.

No čini se da je u Hrvatskoj, kada je riječ o ovom prevažnom području, jedina konstanta nažalost ta da se priča zakomplicira na sam prijedlog reforme obrazovanja.Odabir članova za Ekspertnu radnu skupinu zaduženu za reformu obrazovanja trenutno izaziva prijepore u vladajućoj većini, konkretnije između HDZ-a i HNS-a. Premijer Andrej Plenković na mjestu voditelja želi državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja Matka Glunčića, a ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ga na tom mjestu ne želi.

Uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj se raspravljalo o ratifikaciji Istanbulske konvencije u Saboru Plenković je novinarima na pitanje kada će se održati sjednica Posebnog stručnog povjerenstva na kojoj će se imenovati novi sastav i voditelj Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, odgovorio da će sjednica biti telefonska i da će se održati  "kad je on sazove". Pritom je poručio: "Imamo vremena". "Koliko ja znam gospodin Vrdoljak je odsutan, razgovarat ćemo kad se vrati", rekao je Plenković danas. "Mislim da nije to tema koja bi osobito trebala zabrinjavati javnost. Postoje kandidati koji su se kandidirali, obavili se razgovore, ima nekih prijepora oko toga. Moj je stav da ovo nije tema oko koje bi se trebali preglasavati, nego naći rješenje", rekao je Plenković pa komentirao javne izjave ministrice o Glunčiću: "Mislim da dok traje natječaj nije dobro očitovati se o bilo kojem kandidatu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!