15:29 / 23.09.2020.

Autor: HRT

Nema male mature, ali bit će nacionalnih ispita

-

-

Foto: - / -

Mala matura ili nacionalni ispit? Kako god ga zvali, učenici osnovnih škola za koju godinu imat će test čiji će se rezultati vrednovati za upis u srednje škole.
Što je točno rekao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs za HRT 21. rujna ove godine? I je li itko spominjao malu maturu? Mala matura ili nacionalni ispit? Kako god ga zvali, učenici osnovnih škola za koju godinu imat će test čiji će se rezultati vrednovati za upis u srednje škole.

Donosimo cijelu izjavu ministra Fuchsa.
Ministre, godinama se priča o uvođenju male mature, na kojem ste vi tragu?

Dobro ste rekli, dugo se pričalo o tome. Mi smo sada upravo u kontaktu s Nacionalnim centrom, odnosno sad ćemo dati nalog Nacionalnom centru da krene s izradom projekta nacionalnih ispita, i to za osnovne škole. Po onome što su nam rekli u Nacionalnom centru najbolja varijanta je provjera znanja u 5. i 8. razredu. Naravno da sad slijedi priprema cijelog projekta, standardiziranje testova kojima bi se onda provjeravalo znanje nakon svakog takvog obrazovnog ciklusa i to je ono što, u stvari, Nacionalni centar treba provoditi, ali nije provodio godinama, odnosno nikad u ukupnoj cjelovitosti na cijelom području Republike Hrvatske. Ideja je da se to radi svake godine i da se ovi testovi provode u svim školama u Hrvatskoj, rekao je Fuchs.

Te ispite će raditi, naravno, profesori osnovnih škola, srednjih škola, uvijek isti ili kako? Kako ste to zamislili?

Hajdemo predočiti to. Otprilike je to na tragu koncepta državne mature. Svi pišu isto, treba naravno napraviti standardiziran pool testova, dakle svi pišu iste testove, koji se naravno mijenjaju svake godine, ali iz poola pitanja koja će formirati stručnjaci. Kad Nacionalni centar to napravi, onda ćemo dati sve to skupa ponovno na provjeru stručnjacima, na recenziju i tek nakon toga idemo s tim testovima van.

Interesantno je, ali Hrvatska je, na neki način, jedina zemlja pored njemačkog govornog područja Belgije, Grčke i Bosne i Hercegovine koja ne provodi takve testove, rekao je ministar Fuchs.To je komentirala i ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

- Naravno da smo zadovoljni tim potezom zato što su se prvi nacionalni ispiti proveli još 2006.  A od 2010. vodi se pitanje male mature. Dakle, gledamo li u tom kontekstu, nacionalni ispit u 8. razredu kao oblik male mature, onda je to analogno s državnom maturom. Prilikom upisa na fakultete gledaju se ocjene, postignuće tijekom srednjoškolskog obrazovanja i uspjeh na državnoj maturi. Jednako tako vam je onda i u osnovnoj školi postignuće kroz ocjene u školama i na nacionalnom ispitu - maloj maturi, rekla je Katavić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!