Nema mjesta panici - koronavirus ne ugrožava proizvodnju lijekova

19.02.2020.

08:55

Autor: Danijela Polonijo/HRT

default error photo
Hrvati ne moraju paničariti, poručuje Ministarstvo zdravstva. Lijekova ima dovoljno!
Njemački ministar zdravstva Jens Spahn upozorio je da zaraza koronavirusom može dovesti do nedostatka lijekova u Europi, s obzirom na to da mnogi sastojci koji se rabe u proizvodnji lijekova dolaze iz Kine.

Hrvati ne moraju paničariti, poručuje Ministarstvo zdravstva. Lijekova ima dovoljno!

Izvješćujemo vas da Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode do ovog trenutka nije zaprimila nijednu obavijest o nestašici niti najavu nestašice lijekova zbog epidemije koronavirusa. Europska agencija za lijekove također nije zaprimila nijedno izvješće o poremećaju opskrbe lijekova odobrenih centraliziranim postupkom davanja odobrenja za stavljanje lijeka u promet, kažu u Ministarstvu.

Napominju i da se na razini Europske unije unutar sustava SPOC prikupljaju podaci o dostupnosti lijekova iz zemalja članica, no do danas nema izvješća ili obavijesti o nestašicama koje bi izravno ili neizravno bile povezane s epidemijom koronavirusa.

Također, u tijeku je osnivanje radne skupine koja će nadzirati stanje dostupnosti lijekova na europskom tržištu te predlagati i koordinirati hitne mjere u slučaju nestašice određenog lijeka.

Slijedom navedenog, opskrba lijekovima u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji nije ugrožena zbog epidemije koronavirusa, ali je pod stalnim nadzorom i  praćenjem te se poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se osigurala kontinuirana dostupnost svih lijekova, poručuju iz Ministarstva.

S njima se slažu i farmaceuti. Predsjednik Hrvatskog farmaceutskog društva mr. sc. Darko Takač za portal hrt.hr komentirao je trenutačnu situaciju. I on smatra da nema mjesta panici, ali moramo biti na oprezu.

-To s velikom sigurnošću možemo reći za naše vrlo malo tržište lijekova i mali sustav zdravstva, gledajući globalno sadržaj i promet svjetskog farmakološkog i zdravstvenog sektora, kazao nam je Takač.

Također, svi očekuju da će se epidemija uskoro staviti pod kontrolu.

Nastalu inicijalnu štetu za farmaceutsku industriju i sektor zdravstva u Europi zato će biti moguće vrlo brzo i lako premostiti i riješiti bez posljedica, smatraju farmaceuti.  

Zbog visokih zahtjeva i standarda u kvaliteti, sigurnosti i provjeri farmaceutskih tvari, koje je prije 5-6 godina zadala Europska agencija za lijekove, znatno je smanjena te stavljena u prihvatljive granice ovisnost farmaceutske industrije  o proizvođačima sirovina iz Republike Kine i drugih azijskih država.

I zbog takve strategije glavnih regulatora ne očekuju se veće posljedice na europskom tržištu lijekova.

-Konkretno za Hrvatsku je dobro da se ne nalazi u grupi takvih država, ali prikladno bi bilo da imamo unaprijed razrađen model i strategiju upravljanja opskrbom u specifičnim i ograničenim kriznim stanjima, objašnjava Takač.

Struka je sigurna - na hrvatskom tržištu lijekova zbog toga ne bi smjelo biti nikakve nestašice. Posebno se to, kažu, odnosi na esencijalne lijekove te lijekove važne za neodložno funkcioniranje zdravstva na dulje vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!