"Nema mjesta za male snove"

01.09.2021.

08:36

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/J.L.

Predstavljanje knjige o Shimonu Peresu

Predstavljanje knjige o Shimonu Peresu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Ni zbog jednoga od svojih snova ne žalim. Jedino žalim što nisam više sanjao", napisao je u svojoj autobiografiji "Nema mjesta za male snove" izraelski državnik Shimon Peres. Kniga je objavljena i u Hrvatskoj, a predgovor je napisao prof. dr. sc. Dragan Primorac. Tim povodom u Dobro jutro, Hrvatska gostovali su dr. Primorac i izraelski veleposlanik u RH Ilan Mor.


- Moje prijateljstvo sa Shimonom Peresom trajalo je više od 20 godina i rezultiralo je brojnim stvarima koje su utjecale direktno na moj život, ali i na Hrvatsku. Oko 2000. rekao mi je - ako sanjaš malo, malo će ti se dogoditi. Godine 2007. Peres je došao u Hrvatsku i radi se fond za suradnju hrvatskih i izraelskih znanstvenika, jedinstven u svijetu. On je inicirao toliko promjena između Izraela i Hrvatske da je to teško nabrojati. Teško je u nekoliko rečenica izreći koliko je dobra napravio za Hrvatsku, rekao je prof. dr. sc. Dragan Primorac. Istaknuo je - Peres je bio čovjek budućnosti i mira.

Veleposlanik države Izrael u RH Ilan Mor istaknuo je da Peres karakterizira državu Izrael. 

- Mi imamo velike snove, to je ostavština Shimona Peresa. To je i dobra poruka mladima - nema mjesta za male snove, kazao je i dodao da se knjiga objavljuje u pravom trenutku, u Godini čitanja u Hrvatskoj. 

Primorac je dodao da su do sada u Hrvatsku došla četiri dobitnika Nobelove narade.

- To je ljubav koju Izrael pokazuje prema Hrvatskoj, kaže Primorac.

Govorio je o liječenju COVID-a. Istaknuo je da je liječenje mezenhimalnim matičnim stanicama možda prekretnica u liječenju COVID-19.

- Do sada se ta terapija pokazala iznimno uspješnom, kazao je govoreći i o izraelskim iskustvima u liječenju tom metodom.

- Svi moramo raditi zajedno, kaže Mor, a ovo je klasičan primjer gdje najbolji znanstvenici dvije zemlje pokušavaju učiniti najbolje za čovječanstvo. U Izraelu se shvaća da i Hrvatska ima odlične kapacitete što se tiče ljudskih sposobnosti, obrazovanih ljudi, ističe.

Primorac je podsjetio da je Peres 1994. rekao da su najveći neprijatelji neznanje, siromaštvo, terorizam.

- Hrvatskoj je potreban patriotizam koji postoji u Izraelu, Hrvatska ne smije hodati pognute kralježnice. Hrvatska ima sjajnu budućnost. Znam brojne ljude koji su spremni pokazati da Hrvatska može biti na samom vrhu. Izrael svjedoči tome - mala zemlja okružena pustinjom i neprijateljima, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!