09:48 / 20.11.2019.

Autor: D.M./HRT

Nema naznaka da bi štrajk mogao prestati

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Završio je sastanak ministrice Blaženke Divjak i predstavnika sindikata, na kojem je bilo riječi o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine.
Učitelji i nastavnici od jučer štrajkaju svaki dan, i to sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja završio je sastanak ministrice Blaženke Divjak i predstavnika sindikata, na kojem je bilo riječi o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine. Na sastanku nije bila pravobraniteljica za djecu.

- Ministarstvo: I u osnovnim i u srednjim školama štrajka oko 64 posto zaposlenih
- Pravobraniteljica: Nađite kompromis, nemojte kršiti prava djece
- Nema nastave, aktivisti na raskrižjima i ispred sjedišta HDZ-a
- Profesorica u Otvorenom: Ja sam jedina reforma koju učenici imaju u razredu

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimir Mihalinec je sa sastanka izašao nezadovoljan. Ponovio je kako "Vlada ne želi riješiti probleme te da nema nikakvih naznaka da bi štrajk mogao prestati. Dodao je kako odgovornost za sustav snosi Ministarstvo, a da su oni danas poručili da su svjesni tog problema. Što se naknade nastave tiče, Mihalinec kaže da su s predstavnicima Ministarstva razmijenili moguća rješenja.Divjak: Stojim iza svih svojih izjava, jučerašnjih i današnjih

- Na sastanku smo se složili da su najugroženiji maturanti i osmaši. Predložila sam sindikatima da se nastava za maturante i osmaše održava, da se ne gubi vrijeme kako se ne bi morala pomicati matura, no sindikati na to nisu pristali, izjavila je nakon sastanka minstrica Blaženka Divjak. Poručila je kako je ona dio rješenja, a ne problema. Više je puta naglasila kako djeca trpe, te da treba razgovarati kako doći do rješenja, a ne se ukopavati u rovove.

- Postat ćemo zrelo društvo kada shvatimo nema alternativi suradnje, a ne da se smještamo u rov A i rov B. Od početka sam upozoravala na situaciju i  predlagala rješenja. Sindikati rade svoj posao, a ja svoj posao radim dobro. Možemo biti ponosni na ono što smo napravili u dvije i pol godine. Reforma je pokrenuta u svim školama, a sada moramo pokazati jesmo li dovoljno zreli da ovo riješimo, rekla je. Obraćanje novinarima završila je riječima: "Stojim iza svih svojih izjava, jučerašnjih i današnjih".

Sindikati za sutra najavili "Prosvjed šutnje"

- U svim srednjim školama se štrajka, odaziv je 89,73 posto. To znači da se štrajka istim intenzitetom i dokaz je da je članstvo nezadovoljno radom Vlade i njenizinim ignoriranjem, kazao je na konferenciji za novinare u 11 sati Branimir Mihalinec. Potvrdio je da kako danas ide akcija "Potrubi za obrazovanje", a on osobno će prosjedovati u blizini središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Za sutra u 9. 45 najavio je simbolični prosvjed na Markovom trgu pod nazivom "Prosvjed šutnje". Iduću konferenciju za novinare održat će u petak u 12 sati kada će predstaviti sve detalje prosvjeda koji će se održati 25.11. u 12 sati na Jelačićevu trgu.

Mihalinec: Ministrica traži da počnemo slabiti štrajk

Upitan o sastanku s ministrom financija Zdravkom Marićem koji bi se trebao održati sutra, Mihalinec kaže da se radi o spinu. To je redovan sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade RH za osnovicu, a ne sastanak na kojem će se razgovarati o zahtjevima sindikata zbog kojih štrajkaju, kazao je.Mihalinec je odgovarajući na pitanja novinara kazao kako "ministrica u dobroj vjeri, a možda i ne - traži da počnemo slabiti štrajk" "Onda će poslje biti za djevojčice, onda za dječake. Najmanja nam je namjera da činimo štetu učenicima. Štetu je učinila Vlada i premijer koji 28 dana ne razgovara s nama", kazao je Mihalinec.

- Svejedno možete doći sutra popratiti našu šutnju, počela je obraćanje novinarima Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan. Izvijestila je da je u osnovnim školama prema privremenim rezultatima od jučer odaziv na štrajk 94 posto. Naglasila je kako na današnjem sastanku u Ministarstvu nije bilo pravobraniteljice za djecu iako je bila pozvana. Apelirala je na Vladu "koja je sve i zakuhala - da taj problem i riješi".

Odaziv članova Sindikata Preporod

Iz Sindikata Preporod priopćili su kako je štrajk danas proveden u 380 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema pristiglim podacima u štrajku je sudjelovalo 76,22% članova Sindikata Preporod. U osnovnoškolskim ustanovama štrajkalo je 75,61% članova, a  u srednjoškolskim ustanovama 78,19% članova, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Akcija "Potrubi za obrazovanje"

Sindikati žele na svoj problem upozoriti i sudionike kongresa Europske pučke stranke. Kako im zbog sigurnosnih razloga nije dozvoljeno prosvjedovati u blizini hotela Sheraton, gdje su smješteni gosti Kongresa, te oko same Arene - organizirali su akciju "Potrubi za obrazovanje". 

Aktivisti su na raskrižjima od Sheratona do Arene od 13 do 14 sati stajali s transparentima i pozivati sudionike u prometu da ih podrže.

Članovi sindikata prosvjedovali su na raskrižjima i u drugim dijelovima Hrvatske te na Trgu žrtava fašizma, gdje je središnjica HDZ-a.

Trubilo se i u Splitu, na dva vrlo prometna raskrižja. Unatoč kiši, učitelji, nastavnici i profesori izašli su na ulice i tražili, i dobili - potporu građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!