14:24 / 23.05.2020.

Autor: M.Š./S.M./HRT/Hina

Nema novooboljelih, oglasili se Beroš i Božinović

Foto: Srdjan Vrancic/POOL/CROPIX

Foto: Srdjan Vrancic/POOL/CROPIX

Foto: - / -

U protekla 24 sata u Hrvatskoj nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite u subotu.
U protekla 24 sata u Hrvatskoj nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite u subotu.

- Sve o koronavirusu

- Osamdeset i deveti dan od pojave koronavirusa, 2243 ukupno oboljelih i 2023 oporavljenih. Danas se veselimo broju zbog kojeg smo bili odgovorni i disciplinirani. Nula je novooboljelih, poručio je ministar Vili Beroš na Twitteru.

Ministar Beroš je naglasio da opuštanja ne smije biti.

- Virus je i dalje među nama i vidjeli smo kako kad popusti naš oprez, kad popusti naše poštivanje mjera, ovaj, kako se može u trenu desiti eskalacija infekcije i da se virus brzo proširi. Moramo biti toga svjesni, moramo i dalje biti i oprezni i odgovorni i ono što je najvažnije moramo čuvati tu fizičku distancu, fizički razmak. Isto tako voditi računa o higijeni jer su to jednostavne ali i jako, jako učinkovite mjere u borbi protiv ove epidemije, dodao je.

Poruku zahvale na facebook stranici uputio je i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Hvala vam svima, ovo je naš zajednički uspjeh. Moramo i dalje ostati tako odgovorni i savjesni."

Ukupno je preminulo devedeset i devet osoba. Šest je oboljelih trenutačno na respiratoru, dok je 121 osoba na liječenju.

Dosad su testirane ukupno 60.864 osobe, a u posljednja 24 sata 953.

Postignut je dogovor da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih okupljanja s cateringom, uključujući vjenčanja, proslave i domjenke, kako bi se omogućila organizacija rada tih djelatnosti od 27. svibnja 2020.

Kad predstavnici te industrije sudjeluju u organizaciji kulturnih događaja, npr. koncerata i festivala, preporuke će se, kao i do sada, usklađivati s Ministarstvom kulture i strukovnim udrugama. 

Tijekom sljedećeg tjedna HZJZ će objaviti preporuke u kojima će detaljno opisati epidemiološki okvir za obavljanje rada u tim djelatnostima.

Od 27. svibnja 2020. predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo okupljanje 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja. Daljnji broj ovisit će o epidemiološkoj situaciji. 

Održan je i niz sastanaka sa Središnjim državnim uredom za šport i različitim hrvatskim športskim savezima na kojima je usuglašeno da će se od 30. svibnja 2020. omogućiti natjecanja na otvorenome bez publike, uz epidemiološki okvir Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će u međuvremenu biti objavljen.
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!