08:34 / 22.11.2019.

Autor: P.F./HRT

Nema odgode državne mature i dulje nastave za maturante

Arhivska fotogafija (foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Arhivska fotogafija (foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Prema ponuđenom rješenju Ministarstvu obrazovanja nema odgode za učenike četvrtih razreda, bez obzira na to koliko štrajk potraje, javlja Večernji list.
Rješenje problema za maturante u najduljem štrajku učitelja, profesora i nastavnika koji se održao u Hrvatskoj nije ponudila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, čiji je to posao između ostalog, nego su nekoliko rješenja za zaštitu ovogodišnjih maturanata, kako neslužbeno doznaje Večernji list, ministrici Divjak jučer na sastanku ponudili predstavnici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ključne institucije zadužene za provedbu ispita državne mature. 

Prema ponuđenom rješenju Ministarstvu obrazovanja nema odgode za učenike četvrtih razreda, bez obzira na to koliko štrajk potraje. Predlaže se da zbog dosadašnjih izgubljenih 10 dana nastave učenicima produlje nastavnu godinu učenicima svih razreda, psiom maturantima. Oni dulju nastavnu godinu ne bi imali nego će ju završiti 22. svibnja kako je to bilo planirano te će ispiti mature početi u prvim danima lipnja.

Hoće li imati nadoknade subotama do kraja školske godine, kada su uglavnom na pripremama za maturu koje im plaćaju roditelji, ministrica Divjak tek se treba izjasniti, javlja Večernji.

Ministrica je za potezu,  ponuda koja je na stolu treba biti ozbiljno razmotrena. Naime, maturanti sve rezultate prijavljenih ispita na maturi moraju imati 13. srpnja (prvi rezultati), odnosno najkasnije 20. srpnja kada moraju biti objavljeni i službeni rezultati. Taj datum je važan zbog upisa na fakultete, ali je i važan i za učenike koji će maturi pristupiti u jesenskom roku, piše Večernji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!