13:35 / 26.09.2018.

Autor: P.F./Hina/HRT

Nema više plaća za radnike Uljanika?

-

-

Foto: - / -

U Upravi Uljanika rekli su kako nema nema plaće bez suradnje s državom, a ministar financija Zdravko Marić to je komentirao kako je isplaćeno to što je i obećano - plaće za srpanj i kolovoz.
U Ministarstvu gospodarstva održan je sastanak s Upravom pulskog Uljanika koji je trajao više od četiri sata. Predstavljena su ključna načela dopunjenog programa restrukturiranja društva Uljanik.

Dogovoreno je da će se u najkraćem roku odgovoriti na pitanja Europske komisije.

Inače, uprava je obavijestila sindikate da se sljedeća plaća ne može isplatiti bez suradnje s državom, što ministar financija Zdravko Marić nije želio komentirati, ali je govorio o državnim jamstvima, a ministar gospodarstva Darko Horvat o restrukturiranju Uljanika.

Rekao je kako je u Uljaniku prioritetno pokušati dovršiti ugovorene brodove koji su na navozima i tako smanjiti pritisak na državni proračun i porezne obveznike. U ovom trenutku prebrzo je zbrajati koliki će biti ukupni trošak restrukturiranja Uljanika. Siguran je da trošak restrukturiranja neće biti u mjeri u kakvoj su prognoze Standard & Poor'sa, koji je u ocjeni kreditnog rejtinga procijenio da bi trošak za državu mogao dosegnuti i do 1% BDP-a, rekao je ministar.

Na pitanje koji bi trošak restrukturiranja Uljanika bio prihvatljiv, kazao je kako je već nekoliko puta naglasio kako se svi pritisci na državni proračun, a time i na porezne obveznike, pokušavaju anulirati time da brodove koji su ugovoreni određenim metodama i izvorima financiranja i završimo, kako bi se kroz preuzete garancije, avanse i kredite opterećenje na državni proračun sveli na što je moguće manju mjeru.

Upitan koliko je to realno, odgovorio je kako je to u ovom trenutku izgleda realno.

Doznajemo da se Upravi Uljanika nije javio nijedan novi strateški partner te u igri očito još ostaje Danko Končar. Nakon sastanka samo je dobacio: Ja sam optimist.

A pesimisti su ogorčeni radnici i predstavnici Sindikata. Na sastanak čak nisu bili pozvani.

Vlada je u siječnju Uljaniku dala jamstvo od 716 milijuna kuna, a Uprava Uljanika preuzela je obveze izrade plana restrukturiranja i pronalaska strateškog partnera. Ukupna jamstva izdana Uljaniku dosežu razinu od gotovo 70 milijuna eura. Nacrt programa restrukturiranja zatim je u srpnju poslan na odobrenje u Europsku komisiju, a Komisija je nedavno na taj plan stavila 75 primjedbi. Od Uprave Uljanika Ministarstvo gospodarstva zatražilo da svoj prijedlog restrukturiranja uskladi sa zahtjevima Komisije.

Početkom rujna iz Uljanik Grupe su izvijestili da su kupci otkazali ugovore za četiri novogradnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!