10:12 / 05.02.2021.

Autor: Studio4/HRT

Nemeth Blažić: Dolazi proljeće, cjepivo postoji, bit će lakše

Tatjana Nemeth Blažić

Tatjana Nemeth Blažić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Zbog straha od novih sojeva koronavirusa postrožuju se mjere u nizu zemalja Europske unije. Govori se o trećem valu. O stanju u Hrvatskoj u emisiji Studio 4 govorila je prim. Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja HZJZ-a.

Koliko znamo o novim sojevima

- Od kraja prošle godine do sada otkrivene su tri nove mutirane varijante - prva u Velikoj Britaniji, tzv britanski soj koji se već globalno proširio, drugi je mutirani soj u Južnoafričkoj republici, a treći je detektiran u Brazilu i Japanu.

Strah od mutiranih virusa

- Za sada znamo da se brže šire. Ali to uzrokuje cijeli niz posljedica, dakle veći broj oboljelih, za očekivati je i veći pritisak na bolnice, opterećenje zdravstvenog sustava, veća smrtnost... Zapravo dosta su slični prvobitnom soju, veća zaraznost je osnovna razlika.

Mjere i učinkovitost

- Mjere prevencije su univerzalne i znamo da tri glavne preventivne mjere sprječavaju ili usporavaju širenje virusa. Kako je to respiratorna bolest, glavna mjera je socijalno distanciranje, održavanje razmaka između ljudi, nošenje maski i higijena ruku i prostora. To se primjenjuje u sve zemlje, ali svaka ima i svoje lokalne specifičnosti. Zemlje se teško mogu uspoređivati, treba se znati više o strategiji, načinu testiranja, broj testiranih i puno toga.

Slovenija - stroge mjere i tešku epidemiološku situaciju

- Jedan od razloga može biti nepridržavanje mjera. S druge strane Slovenija testira 5 puta više nego Hrvatska. Zimi ima više oboljelih, ali teško je komentirati ako se ne zna cjelovita slika.

Hrvatska i novi sojevi virusa

- Za sada u Hrvatskoj nije otkriven novi soj, ali to ovisi o ispitivanjima i pretragama koji se rade da bi se otkrio. Europske su preporuke da bi zemlje trebale što više sekvencirati pozitivnih nalaza, pogotovo oni koji daju naznake da se radi o nekoj mutiranoj varijanti kako bi se one što prije otkrile. Mi smo napravili određene početne aktivnosti za organizaciju tih testiranja, trebali bismo pojačati kapacitete za to, ali nužno je vrijeme da se sve organizira i uspostavi.

Cijepljenje

- Cijepljenje je sporije nego što smo planirali i očekivali, razlozi su poznati, međutim izgleda da se situacija s proizvođačima stabilizira i da ćemo nastaviti s cijepljenjem jednim ubrzanijim tempom. Važno je brzo procijepiti što veći broj stanovnika i zbog mutiranih varijanta jer mutacija može dati virusu određene prilagodbe za njegov opstanak pa on bude drugačiji i ima veće posljedice na ljudsko zdravlje. Većina stručnjaka diljem svijeta govori da bi se možda 50 posto stanovništva moglo procijepiti do ljeta, to ovisi prvenstveno o dostupnosti cjepiva. Na početku smo imali zabrinutost i neodlučnost građana, sada je interes velik, ali nemamo cjepiva.

Mjere i diskriminacija

- Bilo bi dobro da postoji dosljednost u svim područjima pridržavanja mjera. Nažalost vidimo nelogičnosti i odstupanja, ali stvari su kompleksni, treba balansirati da bude što veća zaštita zdravlja stanovništva a opet što bolje održavanje gospodarstva, obrazovanja i drugih gospodarskih djelatnosti. To je respiratorna infekcija čije širenje se vrlo teško može zaustaviti a da se zadrži normalan život. No, teško je ljudima sve zabraniti, a i kontrola nije u domeni epidemiologa stručnjaka, mi možemo samo objasniti koje mjere doprinose smanjenju rizika širenja bolesti i što bi bilo preporučivo napraviti.

Radujemo se proljeću

- Vidjeli smo da virus ima izrazito sezonski karakter, uvjerili smo se smo da tijekom proljeća i ljeta je bio puno manji broj oboljelih i manji broj zaraženih s težom kliničkom slikom. Svi očekujemo i nadamo se da će se s toplijim danima situacija poboljšati, sada imamo i cjepivo, neki su preboljeli pa stekli imunitet, ljudi će biti sve više na otvorenom, trebalo bi biti lakše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!