Nenad Periš za HTV: Samo želim doznati istinu

04.01.2022.

16:33

Autor: T.V./HRT

Potraga za Matejem Perišom

Potraga za Matejem Perišom

Foto: HTV / HRT

Ronioci pod vodom, patrolni čamci i na Savi i na Dunavu. I peti dan u Beogradu traga se za Splićaninom Matejom Perišem. S prijateljima je bio u klubu Gotik nakon čega mu se izgubio svaki trag. No, pojavljuje se na snimkama uličnih nadzornih kamera.

- Potraga za Matejem je ušla u peti dan, policija ga traži danima, a danas su se u potragu uključili i ronioci. Satima su pretraživali Savu, a uz njih je bio i Matejev otac, javila je iz Beograda za središnji Dnevnik novinarka HTV-a Zrinka Perić.

Nenad Periš, otac nestalog Mateja, kaže kako samo želi doznati istinu.

- Osjećam se zabrinuto, emocije pokušavam nekako racionalizirati, u ovome trenutku pokušavam biti racionalan. Mislim da u tome, na neki način i uspijevam, iako je jako teško. Mateja nema 5 dana, informacije koje dolaze od srbijanskog ministarstva unutrašnjih poslova su da istraga i dalje traje i u potpunom je zamahu, rekao je Nenad Periš u razgovoru za HTV.

Zahvalio im je na profesionalnosti i želji da riješe ovaj slučaj.

- Ja Mateja želim vratiti kući na bilo koji način i dotad ću ostati tu. Sudbina ili ne znam što je, to se dogodilo. Što se dogodilo to nitko ne zna. Ja sam spreman na sve i samo želim doznati istinu i da svoje dijete odvedem kući makar mi bilo zadnji put, dodao je.

Treba mu mira, ne stiže svima odgovoriti na poruke, javlja se, kako kaže, kome stigne, a pristižu mu tisuće poruka.

- Ispričavam se svima kome se nisam uspio javiti. Shvatite me, treba mi malo mira. Ja nisam važan, važan je samo Matej. Molite se za njega, poručio je shrvani otac. 

Teško pristupačna šikara uz obalu Save pretraživala se cijelu noć. Potraga ne prestaje ni na vodi. Dunavom i Savom neprestano patroliraju brodovi, a od podneva je kriminalističkoj i riječnoj policiji u pomoć stigla i ronilačka jedinica Žandarmerije.

Češljaju dno rijeke, u nadi da će pronaći tragove. Sve što eventualno nađu, kaže bivši inspektor, itekako je važno.

- Sve što bi se našlo, što je njemu pripadalo, imalo bi velik značaj. Počevši od onog mobitela za kojeg znamo da je bio s njim i koji je odmah prestao raditi, vjerojatno zato što se skvasio, objašnjava Slobodan Mišković, bivši inspektor za otmice i ucjene.

Sve beogradske policijske snage uključene su u akciju.

- Patrolnim čamcima pretražuju rijeke Savu i Dunav, kao i obale dviju rijeka. Policija nastavlja daljnji rad na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi s nestankom mladića M. P. i intenzivno tragaju za njim, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije.

Svi se nadaju da će snimke nadzornih kamera koje su se jučer pojavile dati odgovore i ubrzati potragu.

Na njima se vidi mladić koji trči ulicama Beograda i pokušava ući u taksi. Da je riječ o Mateju, potvrdio je njegov otac. A tko je osoba koja je snimljena kako pliva u Savi, tek se treba utvrditi, izvijestio je kurir.rs.

- Mnogo neobjašnjivog ima u svemu što je prethodilo nestanku. Vidjeli smo da ga je otac prepoznao kako trči, on je dugo trčao, možda i oko sat vremena, kaže Slobodan Mišković.

Oni koji poznaju rijeku, nadaju se da na snimci ipak nije on.

- Daj Bože da je živ i zdrav da je otišao tamo preko, da se je spasio, inače šta bi mogao da vam kažem, stvarno žalostno, kaže Mile iz Beograda.

Istražitelji su se fokusirali na područje gdje je mladić nalik na Mateja posljednji put snimljen.

- Ovo je već peti dan potrage, ja kao vaša kolegica ovdje sam na terenu već nekoliko dana. Srpski mediji su na nogama, bili su tu i neki vaši kolege iz Zagreba i svi se zaista trude da eto, što više saznaju, ističe Bojana Đurović, novinarka Telegraf Tv-a.

Svi su u mislima s obitelji.

- Ja imam sina, žalim oca i majku. Ne znam šta bih vam rekla, mnogo smo, ja mislim da je Beograd tužan. Nisam srela osobu na Savi da nije pogledao, kaže Mirjana Petrović iz Beograda.

Jer vrijeme prolazi, a Mateja još nema. Prijatelji koji su tu večer bili s njim u izlasku vratili su se u Hrvatsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!