"Neno Alarm" pomaže u bržem pronalasku nestale djece

30.11.2022.

11:56

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z. /HRT

Projekt "Neno Alarm"

Projekt "Neno Alarm"

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska policija od danas bi trebala mnogo brže i lakše dolaziti do podataka o nestaloj djeci, što bi moglo biti i presudno u njihovu pronalasku. Predstavljen je sustav upozorenja NENO alarm koji će korisnicima Facebooka i Instagrama slati upozorenja u krugu od 160 km od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno. Hrvatska je trideseta zemlja u svijetu koja upotrebljava takav sustav.

Upozorenje će sadržavati osnovne podatke o nestalom djetetu i poveznicu na njegov profil na internetskoj stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba, a podaci se mogu dopuniti i ažurirati prema potrebi.

Korisnici društvenih mreža, dodaju u MUP-u, mogu se vratiti na upozorenje za pojedinosti koje su možda propustili i, što je još važnije, podijeliti upozorenje prijateljima i tako doprijeti do šire publike te pomoći identificirati i locirati nestalo dijete u kratkom vremenu.

U slučaju pronalaska djeteta policija šalje Meti odgovarajuću e-poruku s kratkim opisom rezultata, a potom se o završenoj akcije potrage obavještavaju korisnici Facebooka i Instagrama, nadodaje MUP.

Suradnjom s građanima do sigurnog odrastanja

Voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Ravnateljstva policije Anita Matijević objasnila je kako nestalom djetetu, neovisno radi li se o djetetu koje se udaljilo iz roditeljskog doma, koje je pobjeglo iz ustanove, izgubilo se ili je žrtva roditeljske otmice, prijete različite opasnosti od viktimizacije.

- Zato nam je nužna suradnja s građanima kako bismo nestalo dijete što prije pronašli i osigurali mu sigurno odrastanje, istaknula je.

Podsjetila je da je hrvatska policija još ranije uspostavila sustav prevencije nestanaka djece kroz uspostavu sustava NENO, aplikacije Red Button, promocije EUROPOL-ove kampanje #DontBeACatch i sudjelovanjem u europskoj mreži stručnjaka koji rade na slučajevima nestale djece (PEN MP).

Emily Vacher, direktorica povjerenja i sigurnosti u Meti, poručila je putem videoporuke kako diljem svijeta svake godine nestane stotine tisuća djece te da se zajednica želi ujediniti kako bi pomogla obitelji.

- Ali ne znaju uvijek kako i nemaju alate kojima bi učinkovito pronašli to dijete. Naš program upozorenja o nestaloj djeci inspiriran je ljudima koji već koriste Facebook i Instagram. Kada bi dijete nestalo u njihovoj zajednici, oni bi podijelili informacije u nadi da će netko prepoznati dijete i da će se ono sigurno vratiti obitelji, dodala je.

Projekt podržala pravobraniteljica za djecu

Predsjednica i izvršna direktorica Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu Michelle DeLaune ocijenila je da je vrijeme najvažnije kada nestane dijete.

- 'Kada postoje točne i konkretne informacije koje javnost može koristiti u potrazi za nestalim djetetom, rezultati su izvanredni', naglasila je.

Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber istaknula je da svakom nestanku djeteta treba pristupiti s posebnom pažnjom te maksimalno intenzivirati aktivnosti na njegovom brzom pronalasku.

Projekt je podržala pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević navodeći kako je nestanak svakog djeteta poziv na uzbunu i zahtjeva hitan, stručan i koordiniran ozbiljan pristup i angažman stručnjaka u potrazi.

- Za vrijeme nestanka dijete može biti izloženo brojnim opasnostima, neovisno o razlozima odlaska od kuće ili ustanove u kojoj je smješteno ili otmici. Sustav uzbunjivanja NENO Alarm, koji će za upozorenje o nestanku djeteta koristiti dvije trenutno izuzetno jake društvene mreže putem kojih se najbrže i najbolje mogu podijeliti informacije između velikog broja korisnika, vidim kao važan korak koji će omogućiti brzo reagiranje građana i sustava, ocijenila je.

- U Hrvatskoj će naš "Neno Alarm" izgledati nešto drugačije, odnosno neće sadržavati ime i prezime nestalog djeteta, niti fotografiju nestalog djeteta, kako bi vodili računa o zaštiti osobnih podataka. Ti podaci će biti dostupni, ali isključivo putem poveznice na profil koji će biti objavljen u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, poručila je policijska službenica za odnose s javnošću Sandra Capan.

- Godišnje u Europi nestane preko 250.000 djece, U Republici Hrvatskoj prošle smo godine imali preko 1700 mjera traganja za djecom, naglasila je voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije Anita Matijević

Policija upozorava da ulaskom u schengenski prostor rastu rizici od bijega preko granice. 

Više pogledajte u prilogu Marije Milas:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!