"Neodgovorno ponašanje i komunikacija bivših zaposlenica KBC-a Rijeka"

23.08.2022.

14:08

Autor: M.Š./Hina/HRT

Bivše zaposlenica KBC Rijeka

Bivše zaposlenica KBC Rijeka

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ) podržala je u utorak odluku ravnatelja KBC-a Rijeka Alena Ružića o tri otkaza ugovora o radu u toj zdravstvenoj ustanovi nakon neodgovornog ponašanja i komunikacije bivših zaposlenica, koja uključuje manipulaciju onkološkim pacijentima.

UPUZ osuđuje komunikaciju bivših zaposlenica na konferenciji za medije u ponedjeljak u svrhu napada na Ravnateljstvo i ravnatelja KBC-a Rijeka, na kojoj su bili i onkološki pacijenti, koji se vežu za svoje medicinsko osoblje.

Podsjećaju kako je ranije Ravnateljstvo KBC-a Rijeka utvrdilo da su na onkološkom odjelu Klinike pronađeni posebno skupi lijekovi s isteklim rokom trajanja u vrijednosti većoj od 4 milijuna kuna.

- Smatramo da je riječ o vrlo neodgovornom ponašanju, a potencijalno i zakonom kažnjivom djelu te da je počinjena materijalna šteta ne samo KBC-u Rijeka nego i cjelokupnom zdravstvenom sustavu, kao i građanima.

- Nedopustivo je da lijekovi propadnu i da im istekne rok te da se potom drže na odjelu, bez obzira na obrazloženje da je riječ o personaliziranoj terapiji, jer takvi lijekovi moraju biti vraćeni u bolničku ljekarnu u primjerenom vremenu, kažu u UPUZ-u.

Ističu i kako je potpuno neopravdano držanje bilo kakvih alkoholnih pića na odjelu, neprimjerenom ocjenjuju izjavu da se alkoholna pića poklanjaju tehničkom osoblju, jer alkoholnim pićima nije mjesto u zdravstvenim ustanovama.

UPUZ je stoga pozvao Ministarstvo zdravstva da iskaže potporu ravnatelju u daljnjem uređenju poslovanja KBC-a Rijeka, a institucije da neovisno utvrde relevantne činjenice te poduzmu sve korake i eventualne sankcije u skladu sa zakonima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!