11:09 / 04.10.2018.

Autor: D.B.V./A.H.Š./I.R.Č/I.H./HRT

Neodržavanjem prvoga sata potpora napadnutom kolegi

-

-

Foto: - / -

Sindikat se odlučio na ovaj korak u znak protesta protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima i protesta protiv zaštite nasilnika, a u obranu digniteta struke.
Na poziv Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama neki su profesori, umjesto u razredu, prvi sat proveli u zbornicama prosvjedujući tako zbog nasilja kojemu su izloženi i nedovoljne zaštite. Elektrostrojarsku školu u Varaždinu, u kojoj se dogodio posljednji napad učenika na profesora, posjetila je ministrica obrazovanja i ponudila stručnu potporu mobilnog tima Ministarstva.

Za profesore varaždinske Elektrostrojarske škole, 1. sat nastave počeo je u zbornici - čitanjem Deklaracije o temeljnim ljudskim pravima. Tako izražavaju podršku napadnutom kolegi vjeroučitelju.

Prosvjedni skupovi zbog napada na profesore

Školu je posjetila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i ponudila stručnu podršku tima za krizna stanja ministarstva. 'Zato sam ja ovdje, ne da radimo slučaj od tog nego da vidimo kako konkretan primjer moramo riješiti i što smo iz toga naučili za cijeli sustav i buduću prevenciju. Sve sa ciljem da to nije prihvatljivo i da se ne smije događati', dodala je.

Prosvjedni sat održao se i u drugim školama, a o nenasilju su razgovarali i s učenicima. U školama najavljuju - i na sutrašnji Svjetski dan učitelja govorit će o svom položaju i nesigurnosti koju osjećaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!