13:44 / 12.09.2021.

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/B.A./HRT

Neotkriveni turistički biser Slavonije vratio se u srednji vijek

Cernik

Cernik

Foto: Dnevnik / HRT

Mali Cernik podno Psunja neotkriveni je turistički biser Slavonije. Ovoga se vikenda vratio u srednji vijek i privukao brojne goste. Oko dvorca Kulmer šetali su se vitezovi, pucali su topovi, gađalo se lukom i strijelom. 

U srednjovjekovnom gradu Cerniku uzbuđenja nije manjkalo. Život otprije sedam i više stoljeća vjerodostojno su dočarali gosti iz Svetog Ivana Zeline i Donje Stubice. 


- To je jedan odmak od previše digitalne sadašnjosti, povratak nekom iskonskom druženju, kaže Zvonimir Simon iz Vitezova zelingradskih, udruge iz Svetog Ivana Zeline.


Jasna Novaković iz iste udruge kaže da se radi o ljubavi prema srednjem vijeku.


- Netko kaže da nam je to hobi. Ja sad već volim reći da nam je to dijagnoza, kaže.


- Djeca i dalje u tome vide super junake, zapravo tu neku borbu, čast, a i prikaze drugog doba. Ne vide to svaki dan pa im je zanimljivo, kaže Ivan Šaban iz Družbe vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice.


- U školi baš predajem povijest, oni su upoznati s time. Super stvar, trebalo bi češće priređivati, kaže Mario Milanović iz Nove Gradiške.


I hoće, obećavaju, u turističkoj zajednici. Drugi su put podno dvorca Kulmer oživili prošlost.

 

- To je jedini dvorac na području Brodsko-posavske županije, a mi ga dosad nikada nismo koristili da kažemo nešto o toj dugoj povijesti, o tih sedam stoljeća, kaže Ivan Ivanović iz Turističke zajednice Cernik.


- Originalnost, autentičnost ubuduće će određivati smjernice turizma, a upravo su to i komparativne prednosti naše županije, kaže Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije.


Mali Cernik zbog bogate prošlosti tako i u pandemiji bilježi turistički rast. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!