Stručnjaci: RH posvećena rješavanju izazova oko radioaktivnog otpada

23.06.2023.

22:31

Autor: HRT/Hina

Nuklearna elektrana Krško

Nuklearna elektrana Krško

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Neovisni stručni pregled u okviru ARTEMIS misije utvrdio je da je Hrvatska posvećena rješavanju izazova upravljanja radioaktivnim otpadom i nuklearnim gorivom iz NE Krško, ali je i identificirao područja za poboljšanje, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Misija je na zahtjev Hrvatske i u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) održana od 11. do 19. lipnja, a domaćin je bio Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva NE Krško.

- Neovisni stručni pregled prepoznao je kako je hrvatska strana posvećena rješavanju izazova povezanih s upravljanjem institucionalnim otpadom koji nastaje u Hrvatskoj, kao i upravljanjem radioaktivnim otpadom i nuklearnim gorivom iz NE Krško, ali je i identificirao područja za poboljšanje te dao preporuke i prijedloge za daljnje unapređenje, navodi se u priopćenju.

Nalazi ARTEMIS misije, koji su podloga za daljnje poboljšanje upravljanja iskorištenim gorivom i radioaktivnim otpadom u Hrvatskoj, objedinjeni su u završnom izvješću a konačno izvješće nalaza bit će dostavljeno Hrvatskoj najkasnije dva mjeseca od završetka misije.

Pregled je proveo tim stručnjaka iz Kanade, Francuske, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i tri člana koje je imenovala Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) dok je kao promatrač sudjelovao i predstavnik Europske komisije.

Ravnateljstvo civilne zaštite predstavilo im je zakonodavni dio hrvatskog sustava upravljanja radioaktivnim otpadom i istrošenim nuklearnim gorivom, te su sudjelovali u raspravama oko pitanja administrativnog nadzora upravljanja radioaktivnim otpadom i istrošenim gorivom, kao i o kadrovskim i financijskim potrebama za provedbu nacionalnog programa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!