20:27 / 22.07.2019.

Autor: A.M./HRT

"Neovisni za Hrvatsku potpisali si smrtnu presudu"

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od danas je stranka Neovisni za Hrvatsku podijeljena na dva dijela.
U Temi dana HRT-a govorilo se o raskolu u stranci Neovisni za Hrvatsku. Jedan izborni sabor u Zagrebu, drugi u Zadru. Prvi je predvodio Zlatko Hasanbegović, a drugi Bruna Esih.

- Esih: Izdaja se ne bi zvala izdajom da je ne počine najbliži ljudi


Od danas je stranka Neovisni za Hrvatsku podijeljena na dva dijela. I dok zagrebački ogranak stranke tvrdi da je sabor održan u Zadru protustatutaran i nezakonit, Bruna Esih je ondje potvrđena za novu-staru predsjednicu stranke.

Novonastalu situaciju i moguće ishode komentirali su na HRT-u komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić te politički analitičar Ivica Relković.

Što se zapravo dogodilo? Je li Zlatko Hasanbegović, kako kaže Esih, u Zagrebu pokušao nezakonito preuzeti stranku? Je li to svojevrstan neuspjeli puč?

- Rekla bih da je desnica sklonija tim dramama, raskolima, ovdje se očito radi o sukobu dva ega i dvije taštine. Neuspjeh na europskim izborima nije razlog za ovo, to je samo katalizator da se stvari počnu raščišćavati, istaknula je Mamić.

Trzavice između dva lidera stranke počele su već za vrijeme kampanje i to oko suradnje s Ružom Tomašić.

- Desnica nema kapacitet nadjačati HDZ na ovaj način i iz toga proizlaze mnoge frustracije, rekao je Ivica Relković.

U emisiji se govorilo i o mogućem izbacivanju Zlatka Hasanbegovića iz stranke.

- Bez obzira na zazivanje Boga i Hrvata mislim da će tu upravo Ministarstvo uprave imati zadnju riječ, rekla je Mamić i dodala kako misli da su "oni ovime sami sebi potpisali smrtnu presudu i osudili su se na to da i dalje ostaju ispod praga."

Trenutno je situacija u kojoj ključni ljudi desne političke scene, koji su, očito kratko vrijeme funkcionirali kao uigran politički tandem, proživljavaju sudbinu koja nije zaobišla nijednu desnu stranku u državi, od kada je stvorena moderna Hrvatska - na pitanje zbog čega je to tako, Relković je bio jasan. - Ja ne očekujem da će se ta desna scena, desna od HDZ-a ujediniti do parlamentarnih izbora da bi predstavljali jedinstveni, zaključio je Relković.

HDZ tvrdi da Bruna Esih "besramno laže"

Iz HDZ-a su pak opovrgnuli navode Esih da su joj nudili članstvo i visoku poziciju u stranci ako se odrekne Zlatka Hasanbegovića.

- Današnja izjava saborske zastupnice Brune Esih kako joj je 'predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ponudio članstvo u stranci i visoku poziciju ako se odrekne Zlatka Hasanbegovića' još je jedna u nizu besramnih laži koje služe za prikrivanje unutarstranačkog kaosa koji vlada u stranci Neovisni za Hrvatsku, ističu iz HDZ-a u priopćenju.

Dodaju kako se ponovno potvrdilo da se i Esih i Hasanbegović, pod krinkom zauzimanja za suverenizam i državne interese, jedino bore za "vlastiti probitak i interese, a pritom nisu ni u stanju upravljati malom strankom koja je ispod izbornog praga".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!