18:19 / 13.10.2020.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Neprimjerena komunikacija - riječi su važne, a mogu biti i opasne

-

-

Foto: - / -

Osim zbog pokušaja teškog ubojstva i rafalne paljbe po zgradama Vlade i Sabora javnost je šokirana i zbog mnogih reakcija na takav čin na portalima i društvenim mrežama.
Osim zbog pokušaja teškog ubojstva i rafalne paljbe po zgradama Vlade i Sabora javnost je šokirana i zbog mnogih reakcija na takav čin na portalima i društvenim mrežama. Govor mržnje i poticanje na nasilje samo su odraz, upozoravaju stručnjaci, šire komunikacije u javnosti. Rješenje tog problema zahtijeva vrijeme i izniman napor svih institucija.

➡️ Suludi čin otvorio niz pitanja: od radikalizacije mladih do govora mržnje
➡️ Obuljen Koržinek: Nasilje na društvenim mrežama prijaviti policiji

"Mislim da je bilo samo pitanje vremena kad će netko ovo napraviti..."
"Žao mi je što nisi uspio što si naumio..."

Ovo je samo dio komentara na, sada ugašenom, Facebook profilu 22-godišnjeg tragično preminulog mladića.

- Naravno da su takvi komentari šokantni, ali razina komentara na društvenim mrežama jeste odraz stanja kulture komunikacije, ja bih rekla, u cjelokupnom društvu, kaže Danijela Štimac Grbić, iz Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a.

A toj komunikaciji nedostaje empatije i uvažavanja. Vrijeđanje je sve učestalija pojava i u samom vrhu politike.

- Mladi, pogotovo u Hrvatskoj, još uvijek su socijalizirani u dosta tradicionalne ideale oko toga što znači biti muškarac i što znači biti žena. Dječaci se socijaliziraju u uloge u kojima ne bi smjeli pokazivati emocije, u kojima se njeguje agresivnost, a ne zdrava i ravnopravna komunikacija, kaže Valerio Baćak, profesor kriminologije na Sveučilištu Rutgers, New Jersey, SAD.

Riječi su važne, a mogu biti i opasne, upozoravaju stručnjaci. Novi zakon o elektroničkim medijima precizirat će uredničku odgovornost za sve što se objavljuje na portalima.

- Dakle uključit će sve komentare i urednici će biti odgovorni za to da vide kako mogu voditi računa da ti komentari prođu neki filter i da se njima ne krše zakoni, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

To ne uključuje društvene mreže jer one, po našem zakonu, nisu mediji. Kako će se to regulirati, zasad se ne zna. U regulaciji i zabranama treba biti oprezan, jer moguć je i kontraefekt.

- Mislim da bilo koje mjere koje utječu i koje mijenjaju građanske slobode i građanska prava, pogotovo na nekakvo izražavanje, na pristup medija i građana političarima, tu trebamo biti jako oprezni, i za to trebamo uzeti vremena, kaže Baćak.

Zato su ključni poučavanje medijske pismenosti te emocionalnih vještina od najranije dobi. Bez potpore obitelji i zajednice, pojedinci gube tlo pod nogama. A to može imati i tragične posljedice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!