Nesankcionirani vlasnici Fortenove 27. lipnja odlučuju o refinanciranju obveznice

16.06.2023.

16:23

Autor: T.D./HRT/Hina

Fortenova

Fortenova

Foto: Borna Filic / Pixsell

Fortenova grupa sazvala je za 27. lipnja skupštinu na kojoj će imatelji depozitarnih potvrda odlučivati o prijedlogu refinanciranja obveznice koja dospijeva u rujnu, u iznosi od 1,1 do 1,2 milijarde eura s HPS Investment Partnersom po sadašnjim uvjetima te uz jednokratni trošak od 6,75 posto iznosa izdanja.

Kako se navodi u priopćenju iz Fortenova grupe, poslan je poziv imateljima depozitarnih potvrda za skupštinu koja će se održati 27. lipnja i na kojoj će dioničari, između ostaloga, glasati o prijedlogu Grupe da se postojeća obveznica refinancira u iznosu od 1,1 do 1,2 milijarde eura sa sadašnjim većinskim kreditorom Grupe, investicijskom tvrtkom HPS Investment Partners.

U materijalima za skupštinu imateljima depozitarnih potvrda detaljno je prezentirano kako je menadžment Grupe prije stavljanja prijedloga o prihvaćanju uvjeta refinanciranja koje je ponudio HPS na glasanje na skupštini imatelja depozitarnih potvrda, istražio sve druge održive opcije refinanciranja koje su Fortenova grupi bile dostupne, uključujući ekstenzivne razgovore s regionalnim i investicijskim bankama, kao i razmatranje tržišta obveznica.

Nakon što su uloženi znatni napori kako bi se pronašao način financiranja s bankama i tržištima obveznica, menadžment Fortenove odlučio je ući u novi financijski aranžman za razdoblje do 29. studenoga 2024. godine s postojećim vodećim nesankcioniranim kreditorom, pod uvjetom da imatelji depozitarnih potvrda glasuju za taj prijedlog, stoji u priopćenju.

Uvjeti novog financiranja cjelokupnog sadašnjeg iznosa duga po obveznici koje je ponudio HPS u pogledu marže ostaju isti kao i kod sadašnje obveznice.

Međutim, navode iz Fortenove, uvjeti nove obveznice, prvenstveno kao posljedica sudjelovanja sankcioniranih osoba u kapitalnoj strukturi Grupe, zbog čega su opcije financiranja ograničene, obuhvaćaju i tzv. Original Issue Discount u visini od 6,75 posto iznosa na koji će biti izdana obveznica.

Taj jednokratni trošak podcrtava nužnost što skorijeg rješavanja ove situacije, napominju iz Fortenove.

Podsjetimo, riječ je o obveznici kojom je 2019. refinanciran roll-up kredit u iznosu od 1,06 milijardi eura, realiziran u lipnju 2017. godine za pokriće dugova Agrokora. Ta obveznica izdana na rok od četiri godine u iznosu do 1,2 milijarde eura, uz kamatu od 7,3 posto plus EURIBOR uz donju granicu od 1 posto.

Kad pitanje sankcioniranog suvlasništva bude riješeno, pristup Fortenova grupe financijskom i bankarskom tržištu ponovno će se otvoriti, dodaju iz Fortenove.

Također, navode i da je jedan od uvjeta dogovorenih s HPS-om u okviru novog financiranja započinjanje procesa potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede Fortenova grupe najkasnije do 31. prosinca 2023. godine.

Ako bi se realizirala prodaja, primici od prodaje upotrijebili bi se za daljnje razduživanje Grupe ili za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i prehrane Grupe.

Iz Fortenove ističu i da nastavljaju iznimno uspješno poslovati te podsjećaju da su preliminarni nerevidirani rezultati za 2022. pokazali da je kompanija ostvarila ukupne prihode veće od 5,2 milijarde eura, operativnu dobit veću od 470 milijuna eura i prilagođenu operativnu dobit višu od 300 milijuna eura.

Neto dug Grupe iznosi 1,1 milijardu eura, uz omjer neto duga i prilagođene operativne dobiti od 3,5 puta, što je najbolji omjer u povijesti kompanije, ističu, dok je likvidnost na računima veća od 280 milijuna eura.

Podsjetimo, Fortenova grupa potkraj travnja započela je s međunarodnim procesom ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u Fortenova Group MidCo B.V., nizozemskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe d.d., no nitko od potencijalno zainteresiranih ulagača nije dostavio neobvezujuću ponudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!