14:17 / 19.06.2019.

Autor: HRT/Hina

Neslaganja o izuzeću Novaković

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ne podupire ni SDP-ov prijedlog da o tome odlučuje Visoki upravni sud.
Arsen Bauk i Peđa Grbin u srijedu su na konferenciji za novinare ustvrdili da odugovlačenjem s odlukom o tome tko je nadležan za odluku o izuzeću predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković u predmetu premijera Andreja Plenkovića predstavlja udar na Povjerenstvo i druga neovisna tijela koja HDZ želi preuzeti.

Klub zastupnika SDP-a u saborsku je proceduru uputio dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojima bi se definiralo da o izuzeću predsjednika i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa odlučuje Visoki upravni sud Republike Hrvatske.

- Posljednjih tjedana u Hrvatskoj traje prava mala potraga za tijelom koje je nadležno odlučiti o izuzeću Novaković temeljem zahtjeva najprije Martine Dalić, a zatim i Plenkovića u njihovim postupcima koji se vode pred Povjerenstvom, rekao je Bauk.

Kada stavimo sa strane, dodao je, potpunu logičku inverziju da to što traže Dalić i Plenković nema neke sadržajne ni racionalne logike, jer nas žele uvjeriti da je Novaković zbog rada u HUP-u bila u puno većoj vezi s Ivicom Todorićem nego Zdravko Marić koji je radio u Agrokoru, dolazimo do toga da se sve pokušava svesti na to da Povjerenstvo ne donese nikakvu odluku.

Ocijenio je da "zadnji dupli pas predsjednika Vlade sa zahtjevom za izuzećem Novaković predstavlja zlouporabu prava i odugovlačenje postupka".

- To što sada ispada da nitko nije izrijekom nadležan za odluku o izuzeću, izbjegavanje HDZ-a da otvori makar i raspravu na Odboru za Ustav o tome tko je nadležan i želja da to tako traje još neko vrijeme predstavlja udar na Povjerenstvo po sličnom scenariju kao i na ostala neovisna tijela koja HDZ pomalo pokušava preuzeti i dolazimo do onoga što se zove hadezeizacija institucija, ocijenio je Bauk.

Pojasnio je da su zbog toga u proceduru poslali prijedlog u kojem bi se izrijekom propisalo tko i u kojim slučajevima je nadležan da to odluči.

- Možemo reći da smo u slučaju odluke o izuzeću Novaković očito prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je, kao što znamo, slučajna država, rekao je Bauk.

- Ovaj prijedlog zakona predstavlja otpor onome što se mislilo pod pojmom slučajna država i otpor predsjedniku Vlade koji koristi to da bi izbjegao donošenje odluke u njegovu predmetu, zaključio je Bauk.

Grbin je istaknuo da se postupak Povjerenstva ne može okončati jer premijer izvodi pravne manevre kako bi izbjegao donošenje odluke u njegovom slučaju. Zato, kaže, SDP pokušava da se ta situacija riješi, a rješenja koja nude nemaju stranačku boju niti predviđaju kakva bi presuda Povjerenstva bila.

- Tražili smo da Odbor za Ustav odluči da o izuzeću odlučuje Odbor za izbor i imenovanja, no HDZ nije želio ni raspravljati o tome. Sazvali smo novu sjednicu na kojoj bi predložili da o svemu odlučuje Ustavni sud, što je predlagao i HDZ, a ako im ni to nije prihvatljivo, predlažemo i izmjenu zakona sa jednim člankom, pojasnio je.

SDP predlaže da o izuzeću odlučuje Visoki upravni sud jer smatra da je to neovisna pravosudna institucija koja odlučuje u drugom stupnju i već odlučuje o postupcima utvrđivanja sukoba interesa. Predlažemo i da o svemu odlučuje vijeće od tri suca jer vjerujemo da će to osigurati dodatnu nepristranost, rekao je.

- Uputili smo tri prijedloga pa su nam rekli da SDP mijenja stavove kao čarape, no, mi samo želimo da se ova situacija riješi. Hrvatskoj treba odluka o ovom predmetu, kakva god ona bila, jer ovakvo odugovlačenje nije ni dobro ni prihvatljivo. Ako im ni jedan od naša tri prijedloga nije prihvatljiv, neka se vladajući konačno zbroje i predlože nešto, istaknuo je Grbin.

Smatra da prijedlog HDZ-ova Branka Bačića da o svemu treba odlučivati Ustavni sud nije loš, ali problem je što Ustavni sud ne može sam odlučivati o tome nego to netko treba zatražiti od njega, a to mogu ili Odbor za Ustav ili sam Plenković.

- HDZ svaki dan kuka da Ustavni sud treba o ovome presuditi, no oni koji trebaju inicirati taj postupak to ne žele, zaključio je Grbin.Bačić: O izuzeću Novaković u predmetu Plenković treba odlučiti Povjerenstvo

Šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u srijedu je poručio da o izuzeću predsjednice Povjerenstva za sukob interesa Nataše Novaković u predmetu premijera Plenkovića treba odlučiti samo Povjerenstvo, a ne Sabor. Ne podupire ni SDP-ov prijedlog da o tome odlučuje Visoki upravni sud.

- Mi u HDZ-u od prvog dana tvrdimo isto, za razliku od SDP-a koji uporno luta. No i najnovije SDP-ovo rješenje da o tome odlučuje Visoki upravni sud je nepotrebno jer u postojećem zakonu ima mogućnost da o izuzeću predsjednice ili člana Povjerenstva odlučuje samo Povjerenstvo kao kolektivno tijelo, rekao je Bačić.

Podsjetio je da je i bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković rekla da je u njezinu mandatu u sličnom slučaju odluku o njezinu izuzeću donijelo Povjerenstvo.

Istaknuo je i da nikada nije rekao da o tome treba odlučiti Ustavni sud te da je to krivo preneseno.

- Rekao sam da u slučaju kada dva državna tijela tvrde da nisu nadležna, što tvrdimo i mi u Saboru i oni u Povjerenstvu, onda o tome tko je nadležan odlučuje Ustavni sud i to ne na način da ulazi u meritum da tvrdi je li Novaković u sukobu interesa, nego će samo odlučiti tko je nadležan za tu odluku, objasnio je.

Zapitao je i zbog čega bi premijer Plenković tražio mišljenje Ustavnog suda, kako SDP upućuje.

- On je, sukladno zakonu, zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva. To tijelo, ako drži da oni ne mogu o tome odlučiti, onda, nakon što su se obratili Saboru, a u Saboru tvrdimo da nismo nadležni za to, o tome tko je nadležan će odlučiti Ustavni sud. Ista je stvar kada dva državna tijela tvrde da su oni nadležni u istoj pravnoj stvari, i opet o tome odlučuje Ustavni sud, kazao je Bačić.

Poručio je i neka se Ustavnom sudu obrati onaj tko vodi postupak. Sabor ne vodi postupak, nema podatke, ne treba niti smije ulaziti u to. Da smo se vodili politikantskim razlozima, mogli smo na prijedlog SDP-a prepustiti da u toj procesnoj stvari odlučuje Odbor za izbor i imenovanja pa snagom politike i ruku isključiti gospođu Novaković iz tog postupka, napomenuo je.

Dodao je da HDZ-u nije do miješanja politike u rad Povjerenstva.

- Ovakvim stavom mi u HDZ-u smo sačuvali neovisnost Povjerenstva jer se nismo htjeli i nećemo se miješati u njihov rad i držimo da, prema sadašnjem zakonu, oni mogu sami odlučiti o tome hoće li se Novaković izuzeti ili ne, smatra Bačić.

- Pozivam Povjerenstvo da nastavi s radom i da se predmeti ne vode u medijima, da donesu odluku i stanu iza nje. A što se tiče SDP-ova prijedloga, Visoki upravni sud će i o tome odlučivati kada Povjerenstvo zaključi predmet, ako dužnosnik uloži tužbu na odluku. Mi u Saboru odgovorit ćemo Povjerenstvu, nećemo se miješati u vaš rad, zaključio je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!