19:39 / 16.02.2021.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/IMS/HRT

Neslaganje oko ovlasti lokalnih stožera

Neslaganje oko ovlasti lokalnih stožera

Neslaganje oko ovlasti lokalnih stožera

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Šef istarskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac najavio je da bi se, zbog povoljne epidemiološke situacije, od 1. ožujka na poluotoku trebale otvoriti terase ugostiteljskih objekata. Ta najava iz Istre, ali i odluka Primorsko-goranske županije da se cjepivom AstraZenece na njezinu području još neko vrijeme neće cijepiti stariji od 65 godina, izazvala je vrlo oštru reakciju premijera i šefa Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Istarski stožer izračunao je da su s 29 zaraženih na 100.000 stanovnika vrlo blizu zelene zone, pa bi oni za dva tjedna dodatno ublažili mjere i otvorili terase kafića. 

- Nije uopće upitno hoće li ovlasti imati županijski stožeri, samo je pitanje tajminga. To intenzivno komuniciramo s nacionalnim stožerom tako da bismo tu mjeru i proveli 1. ožujka, rekao je Dino Kozlevac.


Dino Kozlevac, šef istarskog stožera CZ

Dino Kozlevac, šef istarskog stožera CZ

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

No, s tim se ne slaže prvi čovjek Nacionalnog stožera, Davor Božinović.

- Nije epidemija nešto gdje se sad trebaju bildati mišići pred lokalne izbore, to nije dobro. Županijski stožeri mogu donositi strože mjere,  ali ne i popuštati ih, dodao je. 

Podsjetio je na to i premijer Andrej Plenković i dodao da je "želja pojedinih županijskih stožera da budu nešto kontra onoga što dolazi s nacionalne razine čisto politikantstvo".


Čim se odluke stožera kritiziraju postaješ politikant, poručili su u SDP-u.

- Mogli bismo isto tako odgovoriti da je prešetavanje predsjednika vlade, recimo jučer po Dubrovačko-neretvanskoj županiji, politikantstvo koje se radi samo u svrhu lokalnih izbora. Mogli bismo reći i da je svaka odluka stožera koja se donosila, primjerice u lipnju ili svibnju prošle godine, bilo u svrhu parlamentarnih izbora, ustvrdio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Kritike premijera danas su ponovno upućene i riječkom Zavodu za javno zdravstvo, i to zbog njihova prijedloga da se cjepivom AstraZenece ne cijepe stariji od 60 godina.

Ravnatelj ZJZ-a Vladimir Mićović nije htio pred kamere.

Kaže da je sve objasnio jučer, kada je rekao da prema liječnicima nije išao naputak da ne šalju starije od 60 godina, nego da se, ako postoji određena dvojba i ako postoje određeni aspekti koji nisu dovoljno dobro razjašnjeni, a oni postoje, mogu orijentirati na mlađu populaciju kroničara.

Premijer smatra da su takve izjave štetne i pogrešne te da ne može svaki županijski zavod voditi svoju politiku.

Premijer se osvrnuo i na kritike oko otvaranja kladionica.

- Nismo mi to otvorili jer želimo da ljudi kockaju, nego znamo da, ako su zatvoreni ne plaćaju državi koncesiju, a mi moramo plaćati njima i troškove radnika i fiksne troškove, rekao je.

Još je jednom istaknuo da se mjere donose ovisno o epidemiološkoj situaciji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!