Dva tinejdžera teško ozlijeđena na Sljemenu, evo što kažu liječnici

26.12.2021.

12:13

Autor: T.V./HRT/Hina

Dvojica tinejdžera teško ozlijeđena na Sljemenu

Dvojica tinejdžera teško ozlijeđena na Sljemenu

Foto: HTV / Borna Filic/PIXSELL

Dvojica 18-godišnjaka teško su ozlijeđeni na Božić na Sljemenu. Naime četvorica mladića, od kojih je jedan maloljetan, odlučili su se 20-ak minuta prije ponoći spustiti Crvenim spustom i to na strunjači. Zbog velike brzine dvojica su skočila sa strunjače. Nakon dojave spasilačke ekipe krenule su u akciju koju je otežavala ledena kiša i gusta magla. Dvojica ozlijeđenih mladića pronađena su s teškim ozljedama, jednom je slomljena kralježnica. 

- Dvije osobe rođene 2003. primljene su u teškom fizičkom stanju na Klinici za traumatologiju te Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice te im je pruženo hitno medicinsko zbrinjavanje. Osoba primljena u Klinici za traumatologiju ima težu traumu kralježnice te je u ovim trenucima podvrgnuta kirurškom zahvatu. Osoba primljena u Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice ima traumu glave u obliku komocije i blaže kontuzije mozga te je podvrgnuta konzervativnom liječenju, izvijestio je u priopćenju ravnatelj KBC Sestre milosrdnice Davor Vagić.

Mladić koji je operiran u ovom trenutku nije životno ugrožen. 

- On u ovom trenutku nije životno ugrožen i mi vjerujemo u pozitivan ishod njegovog liječenja. Bitno je da se zbrine prijelom. On u ovom trenutku nema neurološkog ispada, nadamo se da će tako i ostati, rekao je dr. Tomislav Čengić, Klinika za traumatologiju.

- Da nisu tu skrenuli u šumu, na tom mjestu gdje ih je brzina odnijela. Po pričanju ove dvojice koji su uspjeli iskočiti kad je strunjača počela ubrzavati to je išlo strahoviti brzo. Nakon što su iskočili, zaustavili su se na snijegu i čuli su veliki prasak, kažu kao da je bomba pukla. To su strašne brzine koje se dobiju tako da, mi smo baš poslije zaključili, hvala Bogu i na sreći, to je moglo završiti vrlo lako i smrtnim ishodom, rekao je Robert Erhardt, vođa akcija spašavanja HGSS.

Nakon nesreće mnogi se pitaju zašto su mladići učili takvo što. Sličnih intervencija HGSS-ovci imali su i posljednjih dana, zato apeliraju još jednom.

- Da se razmisli što se radi znači procijeniti siituaciju i ne učiniti nešto što može za cijeli život ostavti posljedice, poručio je Erhardt.

HGSS: Stigao nam je panični poziv  

Posljednje minute ovogodišnjeg Božića i opuštene trenutke prije blagdanskog počinka prekinuo je panični poziv upomoć s Medvednice, na Crvenom spustu, objavio je HGSS na svom Twitter profilu.

- U petak, 25. prosinca, oko 23.40 na području Sljemena trojica 18-godišnjaka i jedna maloljetna osoba spuštali su se skijaškom stazom na zaštitnoj strunjači. Zbog velike brzine kretanja dvije su osobe skočile  sa strunjače, dok su se dva 18-godišnjaka nastavila nekontrolirano kretati na strunjači stazom i naletjela na čvrstu prepreku. Liječnička pomoć 18-godišnjacima pružena je u Klinici za traumatologiju i Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, gdje je utvrđeno da su teško ozlijeđeni, objavila je zagrebačka policija.

- Kako se radi o strunjači koja je obložena ceradnim platnom, ona u dodiru sa zaleđenom podlogom gotovo i nema trenje te je njome moguće razviti strahovito veliku brzinu. Saznali smo da je četvero mladih započelo spust, ali je dvoje odustalo skočivši sa strunjače. Dvojica stradalih nastavila su te su velikom brzinom uletjela u šumarak u kojem se nalaze i razvodni ormari skijališta, na kojima pretpostavljamo da su se zaustavili udarivši u tvrdu prepreku. Zadobili su višestruke ozljede koje će se sa sigurnošću utvrditi u bolnici, a jedan od njih je stalno gubio svijest, što je upućivalo na teške ozljede glave, a samim time i vratne kralježnice, navodi, među ostalim, HGSS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!