Nesreća se dogodila na obnovljenom dijelu pruge, dopuštena brzina za vlak je 120 km/h

10.09.2022.

10:33

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Sudar vlakova kod Novske

Sudar vlakova kod Novske

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Luka Pešut, načelnik PU sisačko-moslavačke, u razgovoru za HRT rekao je da se provodi očevid na mjestu željezničke nesreće kod Novske.

- Potvrđeno je da imamo tri smrtno stradale osobe za koje još ne možemo izlaziti s identitetom. Čekamo lokomotivu iz Okučana koja bi trebala pomaknuti teretni vlak na koji je naletio putnički. Vagon putničkog vlaka u kojem se nalazi jedno tijelo treba fiksirati kako bi se mogao do kraja obaviti taj dio očevida, rekao je Pešut.

Istaknuo je i da postoji opasnost od prevrtanja jednog oštećenog vagona.

Nesreća se dogodila na obnovljenoj dionici pruge.

- Koliko znamo, pruga je u dobrome stanju, na dionici gdje se dogodila tragedija dopuštena je brzina za putnički vlak ovoga tipa 120 km/h, rekao je Pešut.

Istraga će pokazati je li uzrok nesreće ljudski ili tehnički faktor.

- Zasigurno je sve tehnički maksimalno opremljeno. Pričekat ćemo eksperte iz željeznica koji rade sa županijskim odvjetništvom očevid.

Pešut je rekao kako nemaju potvrdu da su strani državljani bili u teretnom vlaku.

- Taj dio policija ispituje kako bismo vidjeli kako i pod kojim su uvjetima ušli u Hrvatsku. Od tih osam stranih državljana jedno je dijete, a jedna ženska osoba ima teže ozljede, no nisu opasne. Dijete ima lakše ozljede. Troje ih je pušteno iz bolnice. Utvrđujemo njihov identitet, rekao je Pešut.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!